Vratislav Mynář

Vratislav Mynář Zdroj: ČTK

Mynář požádá o prověrku pro přístup k tajným informacím

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář má dnes požádat o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. O jeho úmyslu v pondělí hovořil prezident Miloš Zeman. Pokud si Mynář o prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nezažádá, ve funkci na Pražském hradě skončí, uvedl Zeman.

Mynář již dříve tvrdil, že o prověrku zažádá do konce minulého týdne, zatím tak ale neučinil. Podle informací prezidentské kanceláře hodlá Mynář o prověrku požádat opravdu dnes. Ve čtvrtek se k tématu na Hradě uskuteční tisková konference. Zeman na novinářský dotaz v pondělí uvedl, že pokud Mynář o prověření nepožádá, na Hradě skončí.

Mynář je ve funkci zhruba tři čtvrtě roku bez bezpečnostní prověrky, kterou potřebuje, aby mohl přistupovat k některým utajovaným dokumentům. Některých jednání se tak místo něj účastní jeho podřízení, které NBÚ dostatečně prověřil. Zeman dříve řekl, že jeho kancléř předpokládal, že se stane poslancem za Stranu práv občanů - zemanovce a nebude prověrku potřebovat. SPOZ ale ve sněmovních volbách propadla.