Británie

Británie Zdroj: Profimedia.cz

Zásadní střet v Británii: Mladí jsou proti odchodu z EU, starší jej podporují

Mladí Britové jsou daleko více proevropsky naladěni, než jejich rodiče a prarodiče. To by mohlo ovlivnit referendum o vystoupení z Evropské unie, o kterém hovoří vláda Davida Camerona. Informace o tom v neděli přinesl list The Independent.

Podle exkluzivního průzkumu, který si Independent nechal zpracovat, je 41 procent Britů ve věku 18 až 24 let jednoznačně pro členství v EU, proti bylo 32 procent. Naopak u lidí nad 65 let, je to zcela opačně. V této starší generaci je až 60 procent Britů proti pokračování členství a pouze 35 procent vyznává opačný postoj.

Důvodem tohoto postoje mladých Britů je zejména fakt, že se více obávají možné ztráty zaměstnání, pokud jejich země opustí EU. A také mnozí z nich pokukují po práci v dalších členských státech, zejména například ve Francii, kde už jich pracují statisíce. Dalším důvodem je podle průzkumu to, že mladé generace se daleko méně obávají problémů, které plynou ze silné přistěhovalecké vlny, která zasahuje Británii zejména ze střední a východní Evropy. Vyskytly se i názory, že omezení členství či vystoupení z EU povede ke zhoršení obchodní bilance země, odlivu kapitálu a určitému omezení dnes volného pohybu osob, což by se pak mohlo nějak dotknout i Britů.

Jak k průzkumu dodávají experti, mladí lidé se ale nijak nehrnou k volbám a méně by jich určitě přišlo i k referendu. Takže výsledky mohou být pak zcela jiné. Celkově jsou zatím hlasy pro a proti členství v EU ve Velké Británii poměrně vyrovnané.