Martin Červíček

Martin Červíček Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Červíček: Nikdy jsem Pecinovi neslíbil, že odstoupím

Policejní prezident Martin Červíček podle svých slov nikdy neslíbil ministru vnitra Martinu Pecinovi, že po případném návratu odvolaného šéfa policie Petra Lessyho do čela sboru odstoupí. Pokud by ale musel, stal by se opět náměstkem pro kriminální policii a vyšetřování. Červíček to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Nikdy jsem panu ministrovi neřekl, že odstoupím z funkce," opakoval Červíček své dřívější vyjádření. Pecina ale tvrdí, že se na tom v minulosti dohodli, naposledy to uvedl na setkání s poslanci bezpečnostního výboru Sněmovny tento týden. Červíčkovi také byla údajně nabídnuta funkce styčného důstojníka na Slovensku. Službu v zahraničí ale Červíček odmítá.

Po nedávném návratu Lessyho do funkce Pecina nařídil správní řízení, ve kterém se má přezkoumat zákonnost Červíčkova jmenování. Pokud z funkce prezidenta odejde, měl by se stát zpět náměstkem pro vyšetřování. Tím je ale nyní Václav Kučera a podle Červíčka by se situace musela na základě dosavadního postupu Peciny řešit dalším správním řízením. Červíček situaci označil jako absurdní a měl by ji podle něj řešit někdo jiný než ministr, zřejmě správní soud.