Koalice

Koalice Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia.cz

ČSSD, ANO a KDU jednají o konečné verzi programu koalice. Hlavní otázkou jsou daně

Hnutí ANO je proti zavedení minimální daně pro živnostníky, kterou chce do koaliční smlouvy prosadit ČSSD. ČTK to řekl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Na dnešní jednání nad finálním textem koaliční smlouvy proto přinesli zástupci ANO své propočty, kterými chtějí proti dani argumentovat. Vyjednávači ale při příchodu předpokládali, že debatu o programu už dnes uzavřou, v ostatních kapitolách nevidí zásadní problémy. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ještě dnes představí programovou část koaliční smlouvy prezidentovi Miloši Zemanovi.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je minimální daň pro živnostníky jedinou záležitostí, kterou ještě strany nechaly otevřenou. Podle předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka by se daň pro živnostníky měla dotknout jen těch, kteří dlouhodobě vykazují ztrátu, ale jejich majetkové poměry tomu neodpovídají.

"Nebyl to náš návrh, ještě jsme prověřovali, jestli to splní svůj účel, na kolik lidí to dopadne a jestli to nebude mít negativní dopady na živnostníky," řekla při příchodu na jednání místopředsedkyně ANO Věra Jourová. Podle ní by se dnes mohlo jednat i o sektorové dani pro některá odvětví. V návrhu koaliční smlouvy je podle ní v současnosti napsáno, že koalice její zavedení zvažuje.

Naopak předseda ČSSD je přesvědčen, že text programové části dohody už se dnes zásadně měnit nebude. "Text už je hotov, budeme jednat jen o formálních úpravách," řekl při příchodu Sobotka.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka se k možnému zavedení minimální daně pro živnostníky dnes vyjadřoval opatrně. Předpokládá, že se dnes tato část programu dopracuje tak, aby to vyhovovalo všem.

Největší spory měly strany především v oblasti daní a zdravotnictví. Už při minulém jednání v noci na středu se dohodly, že od roku 2015 zavedou sníženou sazbu DPH pro léky, knihy, dětské pleny a dětskou výživu. Konkrétní výše sazby nebude v koaliční smlouvě uvedena, ČSSD by ale ráda, kdyby byla daň pětiprocentní.

V oblasti zdravotnických poplatků se koaliční partneři dohodli na zachování poplatku za pohotovost. Zrušen by měl být poplatek za recept, návštěvu ambulance i za pobyt v nemocnici.

S konečnou programovou částí koaliční smlouvy pojede Sobotka ještě odpoledne na Hrad za prezidentem Zemanem. V pátek by ji mohli koaliční partneři zveřejnit. O víkendu by dokument mohly schválit orgány ČSSD a lidovců, ve středu pak výbor ANO.

Podle Sobotky ale dohoda nebude podepsána, dokud se strany nedohodnou i na rozdělení ministerských postů. S návrhem, který předložila ČSSD, nesouhlasí především lidovci. Chtějí tři ministerstva, ČSSD jim ale nabídla jen dvě. Podle Sobotky je dohoda o resortech otevřená, jednat se o ní bude příští týden. Faltýnek nechtěl dnes požadavek KDU-ČSL komentovat.