Babiš, Mily

Babiš, Mily Zdroj: Profimedia.cz

Hity letošního Facebooku: nový papež i Miley Cyrus, u nás dvoje volby či Babiš

Co mají společného papež František, kontroverzní americká zpěvačka Miley Cyrus a například Miloš Zeman či Andrej Babiš? Jsou to jedny z letos nejdiskutovanějších slov na Facebooku. Samozřejmě pokud zohledníme to, v které zemi se na četnost diskusí díváme.

Facebook vydal seznam osobností a událostí, o kterých se celosvětově na této síti letos nejvíce hovořilo. Poměrně překvapivě je první nový papež František, který byl zvolen v březnu a pojal svůj úřad dost netradičně. Na druhém místě je slovo volby (týká se nejrůznějších států) a třetí narození prince Georgeho, kterým v červenci obšťastnil svět britský královský pár William a Catherine. Následuje slovo tajfun, zejména kvůli katastrofě na Filipínách, která připravila v listopadu o život téměř 6000 lidí. Pak je zde úmrtí Margaret Thatcherové, video Harlem Shake a kontroverzní Miley Cyrus ve všech podobách. Ta se snažila zaujmout za každou cenu nejenom svými zpěvem, ale už ukázala hlavně mnohokrát svoje sexy tělo. Její klip Wrecking Ball má proto na You Tube téměř 400 milionů zhlédnutí. V první desítce se celosvětově ocitl ještě teroristický útok na maratónu v americkém Bostonu, cyklistická Tour de France a nedávné úmrtí jihoafrického bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely.

V Česku dominovaly samozřejmě dvoje vyhrocené volby a povodně na přelomu května a června. V případě politiky to tedy byla první přímá volba prezidenta v lednu a předčasné hlasování do Poslanecké sněmovny v říjnu. Tyto dvě události vyvolávaly největší pozornost i na Facebooku časopisu Reflex, který má už téměř 72 tisíc přátel a patří mu mezi českými novinami a časopisy jedno z vedoucích míst. Nejvíce diskutovaná jména na sociálních sítích pak u nás letos zní: Miloš Zeman, Andrej Babiš a Karel Schwarzenberg.