Mars

Mars Zdroj: Profimedia.cz

Soukromé firmy chtějí vyslat první kolonisty na Mars

Nadace Mars One, která hodlá poslat první na Mars kolonisty, se domluvila o vytvoření koncepce přistávacího a orbitálního přístroje se společnostmi Lockheed Martin a SSTL.

Nizozemská společnost Mars One zvolila originální způsob – chce, aby první cestu člověka na Mars financovali televizní diváci z celého světa. Ti budou všechno sledovat a snad i ovlivňovat, cesta bude mít podobu reality show. Společnost Mars One předpokládá, že první lidé už na Marsu zůstanou.  Přesto se zájemci hrnou.

Přistávací modul a orbitální přístroj mají být součástmi předběžné mise, která je naplánována na rok 2018. Jejím úkolem bude zařídit širokopásmový systém spojení s Marsem a prokázat provozuschopnost některých technologií, které budou nezbytné pro cestu lidí na Mars.

Na projektu kosmické reality show začali spolupracovat mimo jiné Gerard 't Hooft, nositel Nobelovy ceny za fyziku, a Paul Romer, spolutvůrce série pořadů Big Brother. Oba doufají, že se jim na Mars podaří vyslat první kolonizátory už v roce 2023. Tito průkopníci nebudou budou mít za úkol Mars skutečně zabydlet. Součástí výpravy podle projektu bude soustava speciálních obytných modulů – takzvaných habitatů.

Podle nejskromnějších odhadů si realizace projektu vyžádá nejméně 6 miliard dolarů. Většinu chtějí organizátoři expedice získat právě prostřednictvím globální reality show, která zachytí celý proces od výběru účastníků až po start rakety.

„Organizace letu člověka na Mars je mimořádně složitý podnik. Bude třeba překonat velké množství překážek a těch pár milionů dolarů, které jsme získali pro nejbližší měsíce, je jen nepatrnou částkou v objemu potřebných miliard,“ řekl zástupce Mars One Kai Staats.

První investice prý přišly už počátkem tohoto roku.