Česká televize

Česká televize Zdroj: Profimedia.cz

Šéf ČT zrušil komisi ke stížnosti redaktorů, prohřešky nezjistil

Generální ředitel České televize Petr Dvořák ukončil činnost komise, která měla posoudit stížnosti skupiny redaktorů na údajné zasahování do zpravodajství. Ve stanovisku, které dnes předložil Radě ČT, uvedl, že sám žádné prohřešky proti zákonu nebo kodexu televize ve zmiňovaných případech neodhalil a za vedením zpravodajství nadále stojí.

"Chtěl bych zopakovat, že ředitel zpravodajství má moji plnou důvěru a nepochybuji, že praktická realizace uvedených kroků pod jeho vedením povede nejen k udržení současné vysoké úrovně zpravodajství, ale že přispěje k jeho ještě větší transparentnosti a kvalitě," řekl Dvořák. Rada České televize se dnes měla seznámit s výsledky komise, kterou v uplynulých týdnech sestavil Dvořák jako reakci na stížnost redaktorů. V původně pětičlenné komisi ale po odchodu prorektora Univerzity Karlovy Michala Šobra a novinářky Dany Schmidt zůstali pouze předsedkyně Etické komise Syndikátu novinářů Barbora Osvaldová, sociolog Jaromír Volek a zahraniční zpravodaj Rob Cameron z BBC. Činnost komise se proto Dvořák rozhodl ukončit. Podle dostupných informací se komise nikdy nesešla.

Místopředsedkyně rady Dana Eklová dnes uvedla, že Dvořákovo stanovisko je obsáhlé a radní by se jím měli opět zabývat na příštím zasedání. Dnešní rozpravy se zdržel předseda Milan Uhde, který počítá s dalším projednáním na lednovém zasedání. V minulém týdnu se Uhde dostal s Dvořákem do nepřímého sporu právě kvůli komisi, která podle názorů předsedy neměla přesvědčivé zadání. To Dvořák chápal jako zpochybnění jejího úkolu. Pod stížností, která již delší dobu hýbe veřejnoprávní televizí, je podepsáno 24 redaktorů, podle nichž šéfredaktor Petr Mrzena zasahoval do zpravodajství ve prospěch prezidenta Miloše Zemana i jeho spřízněné strany SPOZ.

Zpochybňování nestrannosti již dříve odmítl ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. Dvořák dnes prohlásil, že v souvislosti s kritikou nechystá žádné personální opatření vůči aktérům a za jejich projevy chce učinit tlustou čáru. To někteří radní dnes přivítali.