Pohřeb Nelsona Mandely

Pohřeb Nelsona Mandely Zdroj: ČTK

Pohřeb Nelsona Mandely
Pohřeb Nelsona Mandely
Pohřeb Nelsona Mandely
Pohřeb Nelsona Mandely
Pohřeb Nelsona Mandely
14
Fotogalerie

Svět se rozloučil s Nelsonem Mandelou

Stovky lidí se začaly už v noci scházet před stadionem v jihoafrickém Sowetu, aby se dostaly dovnitř na pietní obřad za zemřelého bývalého prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandelu.

Návštěvníky neodradil ani déšť. Ceremonie se dopoledne zúčastní desítky státníků z celého světa.

Mezi řečníky bude jihoafrický prezident Jacob Zuma, americký prezident Barack Obama a také prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová nebo prezident Kuby Raúl Castro. Vystoupit by měla i některá Mandelova vnoučata.

Mezi přicházejícími lidmi panuje dle zpravodajské stanice BBC spíš veselá atmosféra. Mnozí přišli v tričkách s Mandelovými portréty, další za zpěvu a houkání. Na obří stadion FNC, který byl dějištěm fotbalového mistrovství v roce 2010 a na němž se tehdy Mandela při finále objevil naposledy na veřejnosti, se vejde přes 90.000 lidí.

Policie okolí pro automobily uzavřela už v pondělí a slíbila, že lidem, kteří musejí použít k dopravě jenom vlaky nebo autobusy, zajistí bezpečnost. Dle agentury AP se ale první skupiny diváků na stadion dostaly bez jakékoli kontroly.


Live streaming video by Ustream

Brány stadionu se otevřely s půlhodinovým zpožděním oproti ohlášeným šesti hodinám místního času (pěti SEČ). Ostatní tři stadiony v oblasti Johannesburgu, kam se bude vysílat obraz z tryzny a kam pořadatelé chtějí směřovat ty, kdo se na stadion FNC nevejdou, jsou zatím prázdné.

Mandela zemřel ve čtvrtek ve věku 95 let. Po dnešním ceremoniálu bude tělo od středy do pátku vystaveno v Pretorii, v neděli pak bude uloženo při státním pohřbu do hrobu ve vesnici Qunu na jihovýchodě země, kde Mandela vyrůstal.