Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: wikipedia.org

Europoslanci si nechávají proplácet viagru i zmenšení poprsí

Evropský parlament tentokrát nepřekvapil absurdním opatřením nebo zákonem, naopak ukázal svou velkorysost. Ne však pro obyvatele Unie. Štědré zacházení prokazuje svým zaměstnancům. A to v době krize a omezujících opatření.

Podle odhalení britského deníku Express se obyvatelé členských zemí Unie skládají například na viagru pro europoslance. Přestože si ji mužská část zaměstnanců odůvodňuje léčením erektivní dysfunkce, zda se ale nepoužívá na příležitostný sex, je těžko prokazatelné. I když tak daleko od domova přijde nejednomu poslanci vhod.

Možnost, jak využít téměř 100miliónový balík korun, jejž vynaložila Unie na krytí zdravotních nákladů pro europoslance, si našlo i ženské zastoupení zákonodárců. Pokud europoslankyně trpí bolestmi zad způsobenými velkým poprsím, šup šup pod skalpel. Nepříjemné stavy ustoupí, a přitom nemusí utratit ani korunu. Fakturu stačí předložit zaměstnavateli a ten se o vše postará.

Proplatit se dá například i lymfodrenáž, která se používá jako doprovodná procedura při hubnutí a detoxikaci těla. Přitom nákladná lékařská vyšetření či drahé léky dopřeje poslanec Evropského parlamentu i své rodině. A Brusel se nepříčí a proplácí.

Masáž a pobyt v termálních lázních tak mohou zdarma absolvovat děti i manželka dotyčného poslance. Přehřívat si kosti v teplém nálevu mohou skoro měsíc, přesně 21 dní. Nárok na lázně jim vzniká každý rok a využít jej mohou celkem osmkrát.

Přestože jsou náklady na zdravotní péči přesně definované, je možné, že poslanci umějí podmínky uplatnění nároku obejít. Vynořuje se také otázka, jak důsledně se provádí kontrola proplacených náhrad. Evropský parlament přitom navštěvuje 736 poslanců, kteří tyto benefity mohou uplatnit.

O tom se nám, obyčejným lidem, ani nemůže snít. Ačkoliv bychom si masáže během pobytu v termálních lázních rádi dopřáli, zatím nám musí stačit jen to, že se na ně skládáme druhým. Jak uvedla pro deník Express Charlotte Linacre z Aliance daňových poplatníků v Británii, takové nadstandardní úkony by neměly být financovány státem. „Léčebné procedury a nákladné lékařské postupy jsou mimo dosah pro mnoho britských daňových poplatníků, takže je to urážka, pokud je jejich poslanci dostávají zdarma.“

Zaměstnání poslance Evropského parlamentu je přitom velmi dobře placené místo. Každý poslanec dostane skoro osm tisíc eur, za měsíc práce. Tím však jeho příjem ani zdaleka nekončí. Unie dále proplácí cestovní náklady, všeobecné výdaje, diety, slušným přilepšením jsou odměněni nejpilnější poslanci. Za každý jeden den odsezený v parlamentu jim náleží 304 eura. Pokud bychom to spočítali, jen tak od oka, měsíční plat před zdaněním se může vyšplhat až na skoro 16 tisíc eur. Třeba uvést, že některé části příjmu se nezdaňují. Samozřejmě každý poslanec potřebuje odborný tým profesionálů, který je třeba také zaplatit. Aby se jim podařilo co nejvíce ušetřit, jeho financování si odpustí. Složí se jim na to obyvatelé členských zemí. Jak uvedl týdeník EuropeVoice na své webové stránce, poslanec může požádat o proplacení nákladů na svůj tým až do výšky téměř 19 tisíc eur.