Kyjev

Kyjev Zdroj: Profimedia.cz

V Kyjevě demonstrují proti vládě desítky tisíc lidí

V centru ukrajinské metropole se shromáždilo mnoho desítek tisíc účastníků protivládní demonstrace, kterou svolali opoziční předáci na protest proti neochotě ukrajinského vedení pokračovat ve sbližování země s Evropskou unií. Podle agentury AFP bylo krátce po poledni SEČ na náměstí Nezávislosti kolem 200.000 lidí a další přicházejí. Vězněná vůdkyně opozice Julije Tymošenková v poselství, které přečetla její dcera, vyzvala k okamžitému odchodu prezidenta Viktora Janukovyče.

Organizátoři akce doufají, že se dnes opět sejdou statisíce odpůrců vlády. Shromáždění by podle jejich představ mělo být srovnatelné s demonstrací, na kterou před týdnem v Kyjevě přišlo 350.000 lidí.

"Naším cílem je okamžitý odchod ukrajinského prezidenta," přečetla Jevgenija Tymošenková z matčina poselství nedozírnému moři jejích stoupenců. A dav v reakci zaburácel hromovým skandováním "demise, demise".

"Nevzdávejte se, neustupujte, neusedejte k jednacímu stolu s mocí, která má na rukou krev," četla dál Jevgenija.

"Nyní máme na výběr mezi zkorumpovanou diktaturou a návratem domů, do Evropy. Nebezpečí našeho návratu do středověké diktatury je mnohem větší," varovala prostřednictvím své dcery Tymošenková. "Janukovyč asociační dohodu s Evropskou unií nikdy nepodepíše, rozhodl se připojit ke klubu diktátorů," dodala.

Navzdory mrazivému počasí i dnešní noc mnozí demonstranti strávili na náměstí v improvizovaném stanovém městečku, kde nechybějí rozdělané ohně a polní kuchyně. Dobrovolníci roznášejí horký čaj a obložené chleby a na náměstí vystupují hudební skupiny.

V rukách demonstrantů jsou podle agentury Interfax ukrajinské prapory i vlajky Evropské unie, objevují se rudo-černé prapory ukrajinských nacionalistů a symbolika různých opozičních stran.

Série protivládních demonstrací propukla v metropoli i v dalších ukrajinských městech poté, co prezident Viktor Janukovyč koncem listopadu odmítl podepsat připravenou asociační dohodu mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Opozice žádá demisi vlády i prezidenta. Nespokojenost opozičních představitelů ještě vzrostla, když Kyjev začal vyjednávat s Moskvou o takzvaném strategickém partnerství.

"Jestliže prezident Viktor Janukovyč zaprodá zemi Rusku, zažije dosud nevídanou vlnu lidového hněvu," varoval na sobotním shromáždění v Kyjevě Arsenij Jaceňuk, předák opoziční strany Vlast vězněné expremiérky Julije Tymošenkové.