Prostitutka

Prostitutka Zdroj: profimedia.cz

Němci chtějí zatočit s nucenou prostitucí. Ženy od řemesla se ale bojí o zákazníky

Zostřené kontroly nevěstinců a tresty pro zákazníky, kteří nedobrovolné prostitutky využívají. Tak chce velká koalice CDU/CSU a SPD v Německu omezit obchod s lidmi a prostituci. Otázkou je, jak budou nová opatření účinná.

Zakázat úplně prostituci a tak ji potřít, to se nezdá nikomu reálné a také není. To se nepovedlo ani totalitním režimům. Hlavním problémem přitom není prostituce samotná, protože to si v moderní zemi každý musí ve svědomí vyřešit sám, ale trestná činnost, která je na ni navázaná.

V úterý tedy vládní koaliční partneři představili v Berlíně několik bodů, jak zlepšit situaci prostituujících se osob a důsledně potřít nucenou prostituci. Kromě zmíněných přísnějších kontrol nevěstinců je to také zlepšení poradenských služeb pro prostitutky a lepší podpora pro oběti nucené prostituce.

Už dvanáct let platí ve Spolkové republice jeden z nejliberálnějších zákonů o prostituci na světě. Tehdejší reformou se Německo stalo „rájem pro zákazníky a předpeklím pro mnoho prostitutek,“ říká Günter Krings z CDU. Proto se teď v rámci koaličních jednání mluví o potřebě zásadní reformy.

Kontrolovat a trestat

Krings vyzval k požadavku na licencování nevěstinců s pravidelnými kontrolami. Aby bylo možné omezit vykořisťovatelské excesy, je třeba zpřísnit živnostenský zákon.

Klienti, kteří využívají služeb vykořisťovaných nedobrovolných prostitutek vědomě, mají být potrestáni. Do jaké míry, to je stále nejasné. Nicméně Krings zdůraznil, že možný by byl i trest odnětí svobody. I jen několik rozsudků by mohlo znamenat „odstrašující tlak" a mít blahodárný účinek.

To je hezký a ušlechtilý cíl, který by ale mohl ztroskotat na realitě. Jak se dá dokázat takový zločin? Který zákazník půjde na policii a řekne, že měl sex s prostitutkami, když ví, že za to bude možná potrestán? A i kdyby se zákazník zajímal, jestli jeho prostitutka nabízí sexuální služby z donucení, jak to pozná? „Existuje celá řada záchytných bodů, které naznačují nucenou prostituci,“ říká Anna Hellmann z organizace bojující za práva žen „Terre des Femmes“. Jasnými rysy jsou nezletilost, známky násilí nebo pobyt žen v uzamčených místnostech. Také když žena poprosí, jestli může použít mobil zákazníka. To je alarmující znamení, že žije v nucené izolaci.“

I muži mají svědomí

„Nucenou prostituci je obtížné pro klienta rozpoznat,“ tvrdí na druhé straně čtyřicetiletá Undine de Rivière, tisková mluvčí Asociace profesionálních pracovníků v sexuálních a erotických službách. (Sama je profesí fyzik, ale už jako dvacetiletá si prostitucí vydělávala na studium. Teď se věnuje dvanáct let jen prostituci a sado-maso praktikám.) Undine, která sexuální praxi provozuje v Hamburku, je proti kriminalizaci klientů. „Existují případy lidí, kteří oznamují nucenou prostituci, tvrdí. Často se jí zákazníci ptají, zda skutečně dělá svou práci dobrovolně: „Konec konců, muži mají také svědomí a není jim všechno jedno.“ Kvůli plánované legislativní změně na striktnější by se báli jít na policii.

Můžeme Němcům vlastně závidět, že při koaličních jednáních mají na stole nějaká důležitá témata, která jdou takříkajíc na tělo.