Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: Reu

Kvůli Krejčířovi byly u soudu v Johannesburgu policejní manévry

Rozsáhlé jihoafrické policejní akce kolem soudní budovy i uvnitř a zmatek ohledně toho, zda a za jakých okolností se mohou přelíčení účastnit novináři. Tak vypadalo pondělní jednání soudu o možném propuštění uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře z vazby na kauci.

Soud včera v případě Krejčíře k rozhodnutí nedospěl a odložil případ na středu, příprava ale byla mohutná. Soudní budovu na okraji Johannesburgu od rána obklopovali policisté. Vyklidili bezprostřední okolí a uzavřeli silnici, která kolem ní vede. Do uzavřené oblasti vpouštěli pouze rodiny obviněných, obhájce, či zaměstnance soudu. Přístup umožnili také novinářům, kteří ale museli nechat před vymezenou oblastí kamery i fotoaparáty.

Případ, v němž Krejčíř a tři Jihoafričané společně čelí obvinění z únosu a z pokusu o vraždu, byl jediný, který se dnes před soud ve čtvrti Palm Ridge dostal. Uvnitř soudní budovy se pohybovaly desítky policistů v neprůstřelných vestách, kteří kontrolovali každého, kdo chtěl vstoupit do soudní síně. Osobní prohlídce se nevyhnuli ani právníci nebo Krejčířova manželka Kateřina a syn Denis. Případem se měl zabývat okresní soud, stání před ním ale trvalo jen asi pět minut. Soudce krátce po zahájení na žádost prokuratury přesunul případ k vyšší instanci, která sídlí v jiném křídle soudní budovy. Státní zástupce tento krok zdůvodnil tím, že krajský soud má vyšší autoritu rozhodování. Zatímco u okresního soudu nedovolili policisté nikomu vnášet dovnitř žádnou techniku, dokonce ani mobilní telefony, soudce krajského tribunálu tento zákaz zrušil.

Krejčířovi obhájci více než hodinu četli jeho výpověď, v níž byly obšírně popsány okolnosti jeho pobytu v Jihoafrické republice a která obsahovala také výhrady vůči policii a zejména vůči soukromému vyšetřovateli Paulu O'Sullivanovi. Po přečtení výpovědí ostatních obviněných a přečtení obžaloby bylo jednání na hodinu přerušeno. Po pauze došlo pouze na žalobní odpověď Krejčířových právníků, kteří vyzvali soud, aby jejich klienta osvobodil. Obhájci ostatních obviněných se už ke slovu nedostali, soud odložil projednávání případu o dva dny.

Po skončení jednání policie zablokovala i cestu od soudu, když se ve vyklizené ulici přes 20 minut řadily vozy policejní eskorty. Ta odjela ve dvou vlnách a odvezla všechny čtyři obžalované.