Rezešová

Rezešová Zdroj: profimedia.cz

Dva osudy slovenských odsouzených: Za kopanec osm let, za smrtelnou nehodu luxusní domácí vězení

Slovenskými médii momentálně rezonují dva odlišné případy, ve kterých rozhodly soudy přinejmenším nepřiměřeně.

Za neúmyslné zranění policistky posadil soudce mladého hokejistu na osm let do basy. Naopak maďarská judikatura udělila košické milionářské dědičce za smrt čtyř lidí domácí vězení.

Osmiletý pobyt ve vězení si nedávno "zasloužil" 21letý mladík, František Koleno, žijící v Považské Bystrici. Na vesnické zábavě se totiž dostal do konfliktu s další osobou na baru, která na něj zavolala policejní hlídku. Po odmítnutí opustit bar, ho přivolaná hlídka musela zpacifikovat. Přiopilý sportovec ale odmítl s příslušníky policie spolupracovat. A co udělá příslušník je-li zpochybněna jeho autorita? Použije nátlakové prostředky. V tomto konkrétním případě slzný plyn. A co udělá člověk zasažen slzným plynem v opilosti? Svalí se na zem, vříská a už tak dost vysoká agresivita se ještě více vystupňuje.

Tak se také stalo. V tomto amoku zasáhl nohou koleno přivolané policistky a způsobil jí zranění, ze kterých se léčila čtyři měsíce. Podle policejního zdroje musela být dokonce přeložena z terénu do kanceláře, protože jí mlafík způsobil trvalé následky na zdraví. Pravdou však je, že si musí odsedět celkově za tři činy. Mezi nimi ten nejzávažnější - útok na veřejného činitele s trvalým poškozením zdraví.

Odsouzený chce požádat slovenského prezidenta o milost, k tomu se však nejprve musí vyjádřit dotčené Ministerstvo vnitra, které je logicky na straně své zaměstnankyně.

Pro srovnání, tatáž judikatura poslala na čtyři roky do vězení vraha dvou holčiček, které srazil ve vesnici při 80 kilometrové rychlosti. A známý televizní moderátor, Rasťo Žitný, si za vraždu chlapečka během vysoké rychlosti v obci odseděl slabých 13 měsíců. A to nevzpomínám bohaté a mocné, kteří mají dostatek financí, aby ze soudní síně odcházeli s úšklebkem na tváři.

Podobně „vysmátá“ opouštěla před pár dny budovu soudu v Budapešti dcera košického ocelářského magnáta, majitele VSŽ a bývalého mecenáše Vladimíra Mečiara, Eva Rezešová. Ta to pod vlivem alkoholu a ve velké rychlosti napálila do auta, kde na následky této nehody zemřeli čtyři lidé. Maďarský soud však milionářskou dědičku odvelil do domácího vězení. To se jmenuje příznačně pro její kastu, Prestige tower. V luxusním bytovém komplexu stráví minimálně půl roku, dokud se nebude konat další soud. Zřejmě dobře zaplacený právník se totiž snaží dostat svou klientku na svobodu a zbavit ji úplně viny. Dal si vypracovat vlastní posudky a určitý podíl na nehodě přenesl na dnes již čtyři mrtvé osoby, které při nehodě zahynuli.

Jak soud dopadne je asi předem jasné, ale proti nízkému trestu se také odvolal maďarský prokurátor. Mezitím si mladá dědička do svého luxusního domácího vězení nosí své osobní věci, a vesele přijímá návštěvy. Vypadá to, že život rozdal bohaté dcerce karty lépe, než již odsouzenému slovenskému mladíkovi.