Obřízka

Obřízka Zdroj: profimedia.cz

Rabínský soud nařídil matce obřízku syna. Když neposlechne, musí zaplatit pokutu

Náboženský soud v Izraeli ve čtvrtek vůbec poprvé uložil pokutu ženě, která odmítla nechat obřezat svého syna. Verdikt v zemi oživil diskuse o roli náboženství v životě demokratického židovského státu.

Tento verdikt byl součásti rozvodové pře. Žena podle soudu musí platit pokutu v přepočtu 3000 korun za každý den, kdy zůstane chlapec neobřezán.

Matka se u soudu hájila tím, že nechce synovi ublížit. Rabínský soud ale rozhodl, že obřízka je v jeho zájmu. "Nejde jen o náboženské právo. Jde o dobro židovského dítěte, které by se v tomto ohledu nemělo odlišovat od svých předků," prohlásil u soudu náboženský právní expert Šimon Jaakovi.

V historii izraelského náboženského práva je to poprvé, kdy soud podobný trest některému z rodičů uložil. V Izraeli žádný zákon obřízku nenařizuje, ale velká většina chlapců tuto proceduru podstoupí během prvních osmi dnů svého života. Podle židovské věrouky je obřízka stvrzením smlouvy s bohem. Statistika obřezaných se v zemi nevede, desetitisíce mužů ale údajně obřezány nejsou.

Matka, jejíž jméno média neuvedla, se u soudu hájila tvrzením, že soud nemá právo o obřízce dítěte rozhodnout. Rabínské soudy jsou ale v Izraeli obecně považovány za kompetentní v rozhodování o řadě rodinných záležitostí, jako jsou sňatky, rozvody nebo výchova dětí.

Ministerstvo spravedlnosti, které ve sporu zastupovalo obviněnou matku, se hodlá odvolat k izraelskému nejvyššímu soudu.