Keňa

Keňa Zdroj: Profimedia.cz

Prostitutky v Keni používají místo kondomů léky proti HIV

O fenoménu, který se rozšířil v africké Keni, dnes podala zprávu BBC. Z téměř sedmatřiceti miliónů obyvatel je nakažených virem HIV zhruba 1,5 miliónu, přičemž každým rokem přibývá na sto tisíc nemocných. Některé prostitutky používají údajně místo kondomů tzv. antiretrovirotika, tedy léky, jež mají zpětně potlačit propuknutí viru HIV po nechráněném sexu s nakaženou osobou.

„Řeknu vám pravdu o tom, proč mnohé z nás nepoužívají kondomy,“ uvádí Sheila, jež se šest let živí jako prostitutka v nairobské chudinské čtvrti Korogocho. „Nemáme peníze, a když se sejdeme s klientem, který nám nabízí více peněz, než obvykle dostáváme, tak se při sexu nechráníte, i když neznáte jeho HIV status.“

Sheila tvrdí, že ona i další nevěstky mohou následující den ráno jít na kliniku, kde dostanou urgentní antiretrovirotika — tedy léky, jež potlačují virus během 72 hodin od nákazy a které v mnoha případech zabrání jeho šíření. „Používáme léky místo kondomů,“ dodala.

Zmíněný typ antiretrovirotik je znám jako postexpoziční profylaxe (PEP) a je určen pro případy nouze. Příkladem je jeho nasazení u obětí znásilnění, pokud se má za to, že by útočník mohl být HIV pozitivní, nebo když se zdravotníci poraní o potenciálně kontaminovanou jehlu.

Neexistují však žádné přesné údaje o tom, jak dobře PEP funguje. Nejlepším způsobem, jak zabránit kontaktu s virem, je tedy podle expertů používání kondomů.

Některé kliniky poskytují klientům jen jednu proceduru PEP ročně. Obávají se totiž, že když budou tyto léky vydávat bez omezení, přestanou prostitutky prezervativy úplně používat. Tato praxe ale nezabránila 24leté sexuální pracovnici Pamele v tom, aby kúru PEP podstoupila v uplynulém roce hned čtyřikrát.

„Nechráněný sex jsem měla jedné noci, když jsem byla velmi opilá. Následujícího dne jsem nešla do stejné nemocnice, kde jsem dostala PEP tablety poprvé. Šla jsem na jinou kliniku, kde nemají moje záznamy, a lhala, že jsem byla k nechráněnému sexu přinucena,“ vysvětlila.

Kvůli vedlejším účinkům však celou proceduru nedokončila. „Je vám špatně, zvracíte, jste malátní a vůbec se cítíte mizerně,“ řekla. „Tak jsem je přestala brát.“

Podle vědeckého poradce Agentury Spojených národů pro boj proti AIDS (UNAIDS) Petera Godfreye-Faussetta mají antiretrovirotika mezi sexuálními pracovníky své opodstatnění, ale jen když jsou správně užívána. „Víme, že i přes docela vysokou míru používání kondomů v mnoha komunitách prostitutek je zde stále velmi vysoký podíl HIV, takže potřebujeme dodatečné nástroje,“ dodal.

Užívání PEP v těchto krajních případech je ovšem podle něj špatným způsobem, jak se s tímto problémem vypořádat. Místo toho by prostitutky měly brát typ antiretrovirotik, jenž byl vyvinut k užívání ještě před samotným kontaktem s HIV.

Tyto medikamenty, známé jako preexpoziční profylaxe (PrEP), se berou denně a obsahují menší množství účinné látky než PEP, takže je doprovází méně vedlejších účinků. Godfrey-Faussett ale upozorňuje, že medikamenty je nutné užívat v rámci širšího rámce, který zahrnuje pravidelné HIV testy, aby se prokázala správnost léčby.

V současné době existují plány pilotního programu s keňskými prostitutkami, aby se zjistilo, zda je pro ně PrEP jako další způsob ochrany v praxi použitelná. Tyto léky však nejsou laciné. Ve Spojených státech stojí PrEP na rok zhruba 14 000 dolarů (asi 284 000 Kč), avšak lidé s nižšími příjmy je mohou získat výrazně levněji, případně i zdarma. V rozvojových zemích se používají generika (kopie originálu se stejnými účinky), takže roční cena léků je asi 150 dolarů (3000 Kč).

Godfrey-Faussett také upozorňuje, že nejlevnější úroveň obrany je v tomto případě ta nejsilnější. „Kondomy jsou tím nejefektivnějším způsobem ochrany před HIV, sexuálně přenosnými chorobami a nechtěným těhotenstvím,“ podotýká. „PrEP není zázračná zbraň, která okamžitě odstraní všechny další problémy.“