Riga

Riga Zdroj: EPA

Neštěstí v lotyšské Rize: V troskách nákupního centra zahynulo 26 lidí

V obchodním centru Maxima v lotyšské Rize zahynulo 26 lidí, když se ve čtvrtek večer v plném provozu zřítila střecha jednoho z pavilonů a dvě jeho stěny.

Mezi mrtvými jsou kromě lidí, kteří v budově v osudné chvíli nakupovali, také tři hasiči, jež zasypaly padající trosky ve chvíli, kdy se snažili vyprostit oběti neštěstí. Osm hasičů utrpělo při záchranné akci zranění.

Obchodní centrum, které bylo otevřeno teprve předloni, se nachází ve staré obytné zástavbě ze sovětské éry. Jeho kolaps začal tím, že povolila konstrukce střechy a opěrná zeď, po hodině se pak zřítila i protilehlá stěna. Starosta Rigy Nils Usakovs uvedl, že v troskách se stále nachází kolem 70 lidí. V odstraňování sutin pomáhají záchranářům tři jeřáby, policie nasadila do akce psovody, zapojeno bylo několik desítek vojáků a místních dobrovolníků. Záchranná akce potrvá podle premiéra Valdise Dombrovskise zřejmě ještě hodiny.

Nemocnicím zavaleným přílivem zraněných se nedostává zásob krve a žádají místní obyvatele o nouzovou pomoc. Přesnou příčinu neštěstí dosud vyšetřování nezjistilo. Policisté podle agentury DPA podezírají provozovatele centra ze zanedbání stavebních pravidel. "Je zřejmé, že zde byl problém s dodržením konstrukčních požadavků," řekl neurčitě televizi ministr vnitra Kozlovskis. Někteří svědci podle tiskových agentur nejprve hovořili o tom, že kolapsu předcházel výbuch. Agentura LETA spekulovala, že mohlo jít o explozi topného kotle.