Romové

Romové Zdroj: profimedia.cz

Angličané se bojí rasových nepokojů kvůli slovenským Romům

S překvapivou shodou popisují seriózní i bulvární noviny v Anglii, ale i stanice BBC, situaci ve městě Sheffield. I podle některých politiků tam hrozí vypuknutí nepokojů, jejichž příčinou jsou prý slovenští Romové, kteří se tam přistěhovali. Ti údajně nabízejí na prodej i své děti.

„Příliv romských imigrantů by mohl vyvolat velké etnické nepokoje, jaké otřásly některými anglickými městy v létě roku 2001,“ varoval například bývalý ministr vnitra David Blunkett. A o co vlastně v případě severoanglického Sheffieldu, jenž má přes půl miliónu obyvatel, jde?

Do města se v posledních letech přistěhovalo v rámci volného pohybu obyvatel Evropské unie několik tisíc Romů, zejména ze Slovenska. Miroslav Šándor, romský komunitní pracovník v Sheffieldu, odhaduje, že ve městě může žít 600 až 900 velkých romských rodin. Většina z nich bydlí ve čtvrti Page Hall. Kolem jejich domů se už dlouho hromadí odpadky, ve čtvrti se zvyšuje kriminalita, obtěžují sousedy hlukem a část z nich odmítá posílat své děti do školy.

Občané Sheffieldu proto založili pouliční hlídky, jež mají dohlížet na chování Romů. Jenže právě to vyvolává v politicích obavy, protože i sebemenší konflikt se může stát záminkou k rozsáhlým nepokojům. Ve Velké Británii jsou totiž hodně aktivní radikálové z National Front, kteří neklid přímo vyhledávají. Problém je v tom, že proti životnímu stylu Romů se bouří i občané, již jsou jindy spíše k přistěhovalcům tolerantní.

Colin Barton, majitel obchodu v Sheffieldu, mezitím oznámil médiím i policii, že mu v létě dva romští mladíci nabídli k prodeji miminko za 250 liber. Barton pak byl obviněn Romy i některými organizacemi, že je rasista. On to považuje za nesmysl s poukazem na to, že jeho manželka pochází ze Srí Lanky.

Jak se situace v Sheffieldu bude řešit, není zatím známo. Deportace Romů do vlasti, jak to dělají například ve Francii, prý nepřichází v úvahu. Počet Romů v zemi přitom dál stoupá. Kvůli poměrně vysokým sociálním dávkám (ve srovnání s domovskými státy) se v posledních patnácti letech přistěhovalo do Velké Británie kolem 200 tisíc Romů ze střední a východní Evropy.