tenis

tenis Zdroj: reprofoto Česká televize

Skvělé vítězství českých tenistů v Davis Cupu

Silná generace českých tenistů obhájila v srbském Bělehradě titul v nejprestižnější týmové soutěži družstev – Davis Cupu. A to i přesto, že v Bělehradě proti nim stál famózní Novak Djokovič, druhý hráč světa. To ale Srbům, kteří nemohli nastoupit v nejsilnější sestavě, nestačilo.

Tomáš Berdych (momentálně sedmý hráč světa) a Radek Štěpánek udolali Srbsko 3:2 a slavili zasloužené vítězství. Nic na tom nemění ani to, že Srbové postrádali dva výborné hráče, zraněného Janka Tipsareviče i Viktora Troického, který je mimo kvůli dopingovému trestu. Je to třetí vítězství našich tenistů v této soutěži, předtím jsme vyhráli v roce 1980 (samozřejmě ještě jako Československo) a minulý rok.

Djokovič vyhrál podle očekávání oba své zápasy, jako slabý článek Srbska se ukázal Dušan Lajovič, který naopak našim tenistům podlehl. Jako rozhodující se tak ukázala sobotní čtyřhra, kde naše duo smetlo srbskou dvojici z kurtu. Berdych se Štěpánkem vyhráli v Davis Cupu ve čtyřhře 14 zápasů a prohráli jen jeden v roce 2009 se Španěly.

Vzhledem k dobře se doplňujícímu týmu (Berdych jako výjimečný hráč první světové desítky a silné čtyřhře), je možné, že úspěchy českých tenistů budou dál pokračovat.