Edward Snowden v rozhovoru pro britský deník The Guardin prozradil, že NSAvytvořila infrastrukturu, která jim umožňuje odposlouchávat téměř cokoliv.

Edward Snowden v rozhovoru pro britský deník The Guardin prozradil, že NSAvytvořila infrastrukturu, která jim umožňuje odposlouchávat téměř cokoliv. Zdroj: YouTube.com

USA nebudou stíhat novináře, který zveřejnil Snowdenovy dokumenty

Americké ministerstvo spravedlnosti nemá v úmyslu soudně stíhat novináře Glenna Greenwalda odpovědného za zveřejnění dokumentů získaných bývalým spolupracovníkem americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwardem Snowdenem.

Američan Greenwald, který žije v Brazílii, napsal několik článků na základě dokumentů, které mu předal jeho krajan Snowden. Snowdenovy dokumenty v létě ukázaly, že americká tajná služba monitorovala elektronickou komunikaci milionů lidí po celém světě. Nedávno se pak provalilo, že mezi sledovanými byli i vrcholní státníci. Aféra poškodila vztahy USA zejména s jejich spojenci.

"Rozhodně nesouhlasím s tím, co Greenwald udělal," řekl americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Podle něj Greenwaldova činnost není ryze "angažovanou žurnalistikou" a smazává hranice mezi advokacií a novinařinou. Není mu prý ale známo, že by existovaly podklady, na jejichž základě by šlo Greenwalda právně stíhat.

Greenwald, který v minulosti projevoval obavy z toho, že bude stíhán a zatčen v USA, Holderovo prohlášení uvítal.

"Je to pozitivní krok, že ministr spravedlnosti výslovně uznal, že žurnalistika není a neměla by být zločinem ve Spojených státech," podotkl Greenwald. Zároveň ale dodal, že vzhledem k špatným zkušenostem s americkou vládou ohledně dodržování svobody tisku hodlá svůj případ raději ještě konzultovat se svým advokátem, zda se na ústní prohlášení představitele USA může spolehnout.