Marián Kotleba

Marián Kotleba Zdroj: YouTube.com

Slovenský postfašista boduje ve volbách

Marián Kotleba není u nás příliš známý. Pokud se už tento slovenský politik a aktivista objevil v televizních záběrech, tak spíše proto, že popíral holocaust, používal pozdrav válečných Hlinkových gard (ty kromě jiného vyháněly Čechy ze Slovenského štátu) a ideologií připomíná Dělnickou stranu.

Asi by u toho i zůstalo, ale Kotleba o posledním víkendu obsadil v Banskobystrickém kraji při volbě župana (obdoba našeho hejtmana) druhé místo a postoupil do druhého kola, které se uskuteční v sobotu 23. listopadu. Na Slovensku se píše a hovoří o „šokujícím výsledku“. Do druhého kola tak postoupil lídr Lidové strany naše Slovensko a někdejší vůdce soudem zakázané strany Slovenská pospolitost, která je silně protiromská, protisystémová a vlastně proti všemu, proti čemu se být dá.

Na příčině jsou podle všeho léta neřešené problémy s romskou menšinou (podobně jako u nás) a odtažitost zavedených politických stran od některých problémů veřejnosti. A to je opět stejné, jako u nás. Tvrdá kritika současného stavu v mnoha evropských zemích přitahuje frustrované voliče. Že u nich ale takto zaboduje postfašista, nečekal na Slovensku nikdo, zřejmě ani Kotleba sám.

Otázkou je, kdy se někdo podobně odporný objeví i v Česku. Určitá podobnost je tu s Tomiem Okamurou, i když ten je proti Kotlebovi zatím slabý čajíček.