Tonda Blaník

Tonda Blaník Zdroj: YouTube.com

Premiéra nového internetového seriálu Blaník: Co má Zeman co dělat na vozejku!

„Co má co dělat na vozejku! Tam maj bejt ty tři sněhuláci,“ říká politický lobbista a šér píárové agentury Blaník v podání Marka Daniela v pilotním dílu Sněhuláci nového internetového seriálu Blaník, jenž právě vzniká v dílně Marka Najbrta, Bena Tučka a Roberta Geislera a produkci Milana Kuchyňky z Negativu.

Pilotní díl seriálu z prostředí alternativních mocenských center paroduje zákulisí sociálně demokratického pokusu o „puč“ a hospitalizaci prezidenta Zemana, stejně tak i Rathův návrat z vězení. V prohlášení Negativu se mimo jiné píše: „Nic není takové, jaké se to zdát být. Mocenská centra nejsou tam, kde je z podstaty demokracie předpokládáme. Případ pražského kmotra Janouška a jeho alternativního magistrátu nás nepřímo inspiroval k námětu pro aktualistický internetový seriál s názvem Blaník.

Už delší čas z pozice naší filmové profese přemýšlíme o možnosti reflektovat politiku v naší zemi. Uvědomili jsme si, že fenomén lobbistů, kteří skryti mimo pozornost médií ovládají naši společnost, je pro nás tou pravou cestou. Doslova ,na koleně‘ jsme proto vytvořili vlastního Janouška — lobbistu, který ze své kanceláře Blaník ovlivňuje chod světa. Je to člověk šloufovského naturelu, jenž v kooperaci, či naopak kontroverzi s ostatními lobbisty řídí vše od volby prezidenta až po výsledek fotbalového derby Sparta–Slavia.

Seriál vzniká bez podpory filmových či politických struktur na základě entuziasmu lidí, kteří se sice běžně filmem živí, ale v tomto případě jsou v zájmu věci ochotni vrátit se ke svým amatérským začátkům. Nezávislost na běžném schématu filmové výroby umožňuje aktuálně reagovat na dění v politice a občas něco z tohoto dění i předpovědět.“

Vedle Marka Daniela v prvním díle Blaníku ještě hrají Halka Třešňáková a Michal Dalecký.