Video placeholde
Psí ostrov. Kdo má jako my slabost pro andersonovskou poetiku a nebo se aspoň dobře bavil u jeho Lišáka Foxe, už si jistě datum premiéry píše do diáře.
Pračlověk. Po třinácti letech se vrátil Nick Park, stvořitel Shaun, Wallace, Gromita a slepice Ginger. Tentokrát se vydal do pravěku, ale jak nadšeně hlásí ještě horké recenze, tohle není film o době kamenné, ale brexitové.
Nikdys nebyl. Lynne Ramseyová, na jejíž pronikavě drásavé drama Musíme si promluvit o Kevinovi dodnes mnozí z nás vzpomínají jako na jeden z nejintenzivnějších filmových zážitků vůbec, přichází s další brutální introspekcí.
Debbie a její parťačky. Gender se stal v Hollywoodu mocným zaklínadlem, a tak není divu, že po holčičích Krotitelích duchů poženštil další z osvědčených hitů, Dannyho parťáky.
Bohemian Rhapsody. Na celovečerní film by vydala už jen anabáze, jež vznik životopisu Freddieho Mercuryho provázela - počínaje výměnami režisérů uprostřed procesu, konče dramatickými odchody herců z titulní role
6
Fotogalerie

Nejočekávanější filmy roku 2018: Velký přehled podle kategorií, který jinde nenajdete

Máte rádi klasiku od klasiků, nebo jste fajnšmekři a hledáte ukrytý klenot? Anebo se těšíte na pokračování či předělávku svého oblíbeného filmu? Ve všech případech jste tu správně. Připravili jsme pro vás přehled nejočekávanějších filmů roku 2018.

U kormidla klasik

Některé z následujících titulů nejspíš v českých kinech neuvidíme buď vůbec nebo se zpožděním, o to víc si ovšem zaslouží být zmíněny. Když točí legendy, je totiž zážitek zaručen.

Ready Player One (29. 3.)

Velikonoční sci-fi o vajíčku v dystopickém světě… No dobře, ve skutečnosti je děj novinky Stevena Spielberga o něco komplikovanější, ale koho by to zajímalo, když je na plakátech jméno (někdejšího) krále Hollywoodu. (PS: Ne, z toho vajíčka nevylezou dinosauři. I když dinosauři mimochodem letos taky přijdou.)

Psí ostrov (10. 5.)

Animovaní pejsci by normálně spadali spíš do kategorie dětské zábavy, nicméně tyhle rozpohyboval Wes Anderson a mluví hlasy veteránů jeho světa, tedy Billa Murrayho, Jeffa Goldbluma a Edwarda Nortona. Kdo má jako my slabost pro andersonovskou poetiku a nebo se aspoň dobře bavil u jeho Lišáka Foxe, už si jistě datum premiéry píše do diáře.

Psí ostrov. Kdo má jako my slabost pro andersonovskou poetiku a nebo se aspoň dobře bavil u jeho Lišáka Foxe, už si jistě datum premiéry píše do diáře.Psí ostrov. Kdo má jako my slabost pro andersonovskou poetiku a nebo se aspoň dobře bavil u jeho Lišáka Foxe, už si jistě datum premiéry píše do diáře.|20th Century Fox

Paříž 15:17’ (10. 5.)

Rekonstrukce hrdinské záchrany vlaku mířícího do Paříže s teroristou na palubě z dílny Clinta Eastwooda. Tady se evidentně cílí na Oscary.

Unsane (u nás zatím bez distribuce)

Už měl být několikrát  v “důchodu”, tedy aspoň podle svých slov, nicméně zatím se tak nestalo: Steven Soderbergh zplodil další film a nebyl by to on, aby se na něm patřičně nevyřádil. Prý půjde o horor, natočil ho extrémně rychle a tajně a ještě k tomu pouze za pomoci iPhonu. Něco mi říká, že se budeme opravdu bát.

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot (u nás zatím bez distribuce)

Dalšího z nonkomformních klasiků, Guse van Santa, zaujal osud Johna Callahana, kreslíře, jenž se nebál dotknout “nedotkutelných” včetně nemocných a invalidů (k nimž se sám řadil). V hlavní roli čím dál impozantnější Jonah Hill (Vlk z Wall Street).

Black Klansman (u nás zatím bez distribuce)

Film, o němž se zřejmě bude hodně mluvit, a nejen proto, že ho natočil Spike Lee. Vypráví totiž příběh skutečného detektiva, jenž se - ač černoch (!) - dostal v přestrojení pod pokličku Ku Klux Klanu. Titulní postavu ztvárnil John David Washington, syn slavnějšího Denzela.

Widows (15. 11.)

Tohle by mohla být lahůdka, navíc (přinejmenším herecky) oscarová. Původní britský televizní seriál převedl na plátno Steve McQueen ve spolupráci s autorkou předlohy k Fincherově Zmizelé Gillian Flynnovou a před kamerou defilují jména jako Liam Neeson, Colin Farrell nebo Robert Duvall.

The Irishman (u nás zatím bez distribuce)

Scorsese, De Niro, Al Pacino. A projekt, jenž režisér vydupával ze země deset let. Potřebujete vědět víc? My ne!

V hlavní roli superhrdina

Zbrusu nových superhrdinů bude letos jako šafránu, většina jich představuje recykláty příběhů na pokračování. Ti klíčoví nicméně zosobňují nové, tedy politicky korektní hollywoodské pořádky volající po “genderové a rasové vyváženosti obsahu”.

Black Panther (15. 2.)

Černý supehrdina a zástup afroamerických talentů v čele Chadwickem Bosemanem aneb nejčerstvější, už osmnáctý příspěvek marvelovské stáje. Pro ty, jimž komiksový mikrokosmos mnoho neříká, budiž příslibem alespoň jméno režiséra: tím je totiž Ryan Coogler, autor působivého nezávislého dramatu Fruitvale a hlavně boxerského návratu Sylvestera Stallona Creed.

Rudá volavka (1. 3.)

Režisér posledních tří Hunger Games usoudil, že je na čase, aby svou múzu, Jennifer Lawrencovou, povolal zpět do zbraně, a udělal z ní akční baletku. Ruskou. Herecky jí podpoří Jeremy Irons, Charlotte Rampling a Matthias Schoenaerts. Více raději vědět nechceme.

Znovu a (někdy) jinak

Přehled remaků, rebootů, sequelů, prequelů a všech dalších myslitelných variací z kategorie nastavovaná kaše by vydal na samostatný článek (který samozřejmě napíšeme). Jen X-Meni se letos vracejí dvakrát, s Novými mutanty (12.4.) a Temným Fénixem (1.11.). Pauzu si však nedají například ani Hvězdné války (Solo: A Star Wars Story 24.5.) nebo Cruisův agent Hunt (Mission Impossible 6, 2.8.) a vrátí se dokonce i prosluněná Mamma Mia (19.7.). Zde tedy pouze dvě, řekněme, méně očekávatelné pozvánky franšízového střihu.

Debbie a její parťačky (7. 6.)

Gender se stal v Hollywoodu mocným zaklínadlem, a tak není divu, že po holčičích Krotitelích duchů poženštil další z osvědčených hitů, Dannyho parťáky. Místo Clooneyho, Pitta a Damona tak dostaneme Sandru Bullockovou, Cate Blanchettovou a Anne Hathawayovou a možná prý přijde i Rihanna. V režisérském křesle Gary Ross, autor prvních Hunger Games a oscarového Seabiscuit. Snad naváže spíš na tu oscarovou tradici.

Debbie a její parťačky. Gender se stal v Hollywoodu mocným zaklínadlem, a tak není divu, že po holčičích Krotitelích duchů poženštil další z osvědčených hitů, Dannyho parťáky.Debbie a její parťačky. Gender se stal v Hollywoodu mocným zaklínadlem, a tak není divu, že po holčičích Krotitelích duchů poženštil další z osvědčených hitů, Dannyho parťáky.|Warner Bros

Sicario 2: Soldado' (28. 6.)

Obavy jsou na místě. A nejen proto, že Villneuveova obrazová symfonie a žánr franšízy jdou dohromady asi stejně jako Krtek a panda. Na pokračování Sicaria se odmítly podílet všechny tři klíčové osoby originálního snímku - režisér, kameraman Deakins i představitelka hlavní role Emily Bluntová. Jméno Villneuveova nástupce, italského filmaře Steffana Sollimy, také mnoho záruk nedává. Ale rádi se necháme vyvést z omylu…

10 nejočekávanějších filmů podle info.cz najdete ZDE >>>

Pro fajnšmekry

Lahůdky, jimž je každá škatulka malá, ale potenciál mají velký. Nebo jsou aspoň patřičně bizarní.

The Death of Stalin (u nás zatím bez distribuce)

Co má společného Nikita Chruščov a Steve Buscemi? Druhý jmenovaný si toho prvního užil ve filmu, jenž po předpremiéře na torontském festivalu málem způsobil diplomatickou roztržku. Je prý tak šílený, až je krásný, tak společně doufejme, že ho k nám někdo koupí.

Nikdys nebyl (1. 3.)

Jediná žena režisérka v našem přehledu (Hollywood to tak určitě nenechá), Lynne Ramseyová, na jejíž pronikavě drásavé drama Musíme si promluvit o Kevinovi dodnes mnozí z nás vzpomínají jako na jeden z nejintenzivnějších filmových zážitků vůbec, přichází s další brutální introspekcí. Tentokrát scéně kraluje hypnotický Joaquin Phoenix.

Nikdys nebyl. Lynne Ramseyová, na jejíž pronikavě drásavé drama Musíme si promluvit o Kevinovi dodnes mnozí z nás vzpomínají jako na jeden z nejintenzivnějších filmových zážitků vůbec, přichází s další brutální introspekcí.Nikdys nebyl. Lynne Ramseyová, na jejíž pronikavě drásavé drama Musíme si promluvit o Kevinovi dodnes mnozí z nás vzpomínají jako na jeden z nejintenzivnějších filmových zážitků vůbec, přichází s další brutální introspekcí.|Why Not Productions

'First Man' (11. 10.)

Ryan Gosling jako Neil Armstrong v biografii, jíž režíroval strůjce La La Landu Damien Chazelle. Od člověka, který rehabilitoval jazz oscarovým muzikálem, můžeme čekat všechno a také mu všechno odpustíme. Takže jestli se na Měsíci bude zpívat, je to v naprostém pořádku.

Barbie (9. 8.)

Barbie vykážou z Barbielandu do našeho světa, protože není dost dokonalá. V hlavní roli (z mnoha důvodů překvapivě) Anne Hathawayová. No…tak hlavně aby nemusela vrátit Oscara.

If Beale Street Could Talk (u nás zatím bez distribuce)

Barry Jenkins (to je ten, co loni dostal Oscara pro nejlepší film, Moonlight, místo původně vyhlášeného La La Landu) pokračuje v bojovném tónu a opět se pouští do témat jako rasismus, korupce a sociální nerovnost.

Bohemian Rhapsody (27. 12.)

Na celovečerní film by vydala už jen anabáze, jež vznik životopisu Freddieho Mercuryho provázela - počínaje výměnami režisérů uprostřed procesu, konče dramatickými odchody herců z titulní role (původně měl frontmana Queen ztvárnit komik Sacha Baron Cohen). Scenáristé, kteří přepisovali a přepisovali, se nám sem ani nevejdou (za všechny zmiňme Petera Morgana). Nakonec tedy hlavní part Rami Malek, režie Bryan Singer a Dexter Fletcher. Aneb výbušný dárek pod stromeček.

Bohemian Rhapsody. Na celovečerní film by vydala už jen anabáze, jež vznik životopisu Freddieho Mercuryho provázela - počínaje výměnami režisérů uprostřed procesu, konče dramatickými odchody herců z titulní roleBohemian Rhapsody. Na celovečerní film by vydala už jen anabáze, jež vznik životopisu Freddieho Mercuryho provázela - počínaje výměnami režisérů uprostřed procesu, konče dramatickými odchody herců z titulní role|Twentieth Century Fox Film Corporation

Pro děti (v nás)

Pokračování animovaných hitů zmiňme spíše jen pro formu (Úžasňákovi 2 - 2. 8., Hotel Transylvánie 3 - 12. 7.), událostí sezóny je pro nás návrat “Aardmanů”. Aneb ať žije britská plastelína!

Pračlověk (22. 2.)

Po třinácti letech se vrátil Nick Park, stvořitel Shaun, Wallace, Gromita a slepice Ginger. Tentokrát se vydal do pravěku, ale jak nadšeně hlásí ještě horké recenze, tohle není film o době kamenné, ale brexitové. Aardmani jsou zkrátka něco jako rodinné stříbro.

Pračlověk. Po třinácti letech se vrátil Nick Park, stvořitel Shaun, Wallace, Gromita a slepice Ginger. Tentokrát se vydal do pravěku, ale jak nadšeně hlásí ještě horké recenze, tohle není film o době kamenné, ale brexitové.Pračlověk. Po třinácti letech se vrátil Nick Park, stvořitel Shaun, Wallace, Gromita a slepice Ginger. Tentokrát se vydal do pravěku, ale jak nadšeně hlásí ještě horké recenze, tohle není film o době kamenné, ale brexitové.|Aardman Animations

Přehled deseti nejlepších filmů roku 2017 plus sedm divokých karet najdete tady >>>