muslimka

muslimka Zdroj: profimedia.cz

Muslimky opustily školu v Praze, zakázali jim nosit šátek

Na zajímavý a ojedinělý případ upozornila v pátek Česká televize. Byl u nás zaregistrován první případ, kdy dvě muslimky ukončily studium, protože jim jejich škola nedovolila nosit šátek zakrývající hlavu. Podobné spory zatím známe spíše ze západní Evropy.

Mladé ženy, jedna původem ze Somálka a druhá z Afghánistánu, se chtěly stát ošetřovatelkami. Po nástupu do školy ale zjistily, že výuka v šátku, zde není možná. Podle lidskoprávních organizací jde o diskriminaci a zásah do osobnostních práv. Jenže zákony v Česku povolení nošení šátku, v tomto případě z náboženských důvodů, nijak neupravují a školy si mohou vytvářet pravidla samy. Na samotné škole jakékoli pochybení odmítají. Nošení pokrývek hlavy tu totiž zakazuje školní řád. „Asi bychom neobhájili, aby tady děti seděly v kapucích, kulichách a učitelé chodili v kloboucích. Společenské chování je dáno takto, takže pokud tady někdo chce dobrovolně studovat, tak si myslím, že by se měl přizpůsobit,“ řekla ČT Ivanka Kohoutová, ředitelka školy.

Studentky podle ní především nesouhlasily s povinným tělocvikem a podmínkami povinné praxe. Muslimky ale tato nařčení v reportáži České televize odmítly. „Řekly jsme, je to v pořádku, když jsme na praxi v nemocnici, sundáme si šátek."

Tento v Česku zatím ojedinělý případ v nejbližší době doputuje na stůl ombudsmanovi. Právníci zvažují také antidiskriminační žalobu.