Rob Ford

Rob Ford Zdroj: profimedia.cz

Potvrdíš mi, že ten zmrd je mrtvej, křičel starosta Toronta

Kontroverzní starosta kanadského Toronta Rob Ford pokračuje ve svém řádění. Na poslední nahrávce, která byla zveřejněna ve čtvrtek, někomu vyhrožuje smrtí a záznam obsahuje mnoho těch nejvulgárnějších slov.

Video, na kterém Fordem nadává a vyhrožuje, se rozšířilo ve čtvrtek. Deník Toronto Sun dostal podle svého tvrzení dvě videa a tvrdí, že za něj neplatil. Na jednom starosta říká: „Potřebuju zkurvenejch 10 minut, abych si byl jistý tím, že je mrtvý.” Osoba, které je výrok adresován, není známa. Klip dostaly i noviny Toronto Star, které zase potvrdily, že dobře za šťavnatou nahrávku zaplatily.

Video bylo nejspíš pořízeno mobilním telefonem, ale otázkou zůstává, kdo záběry natočil, a kdy se situace vlastně odehrála. Ford na něm popisuje možný souboj mezi ním a neznámým protivníkem a divoce u něj gestikuluje. „Až ho srazím na zem, urvu mu ten jeho zkurvenej krk,” křičí Ford a pokračuje: „Vypíchnu mu oči. Udělám to! A kurva, až bude mrtvej, tak mi ty potvrdíš, že ten zmrd je mrtvej!” Starosta se včera omluvil a říkal, že byl hrozně opilej, když se ta scénka odehrála.

Již v květnu se objevilo jiné video, kde byl záběr, jak kouří kokain ve formě cracku. Celé měsíce Ford tvrdil, že nic takového není pravda. Před několika dny ale přiznal, že crack kouřil. „Jsem závislý? Ne. Zkoušel jsem to? Nejspíše ano, na jedné opilecké jízdě před rokem.“

Přestože zastupitelé Toronta vyzývají svého starostu, ať odstoupí z funkce, on tak zatím neučinil. A nikdo ho k tomu nemůže jen tak donutit, protože podle policie není důkaz, že by skutečně spáchal trestný čin.