Kennedy speciál

Kennedy speciál Zdroj: Archív

John F. Kennedy: Záhada atentátu. Nový speciál Reflexu právě na trhu

Za několik dní – přesně 22. listopadu – uplyne rovných padesát let od chvíle, kdy byl zavražděn John Fitzgerald Kennedy. Nepochybně jde o nejznámější vraždu lidských dějin, kolem které zůstává i po půlstoletí spousta otazníků a nejasností.

Ano, kdo si přál a komu prospěla prezidentova smrt? Sověti? FBI, nebo CIA? Kubánský vůdce Castro? Mafie? Nebo dokonce viceprezident Lyndon B. Johnson? A kdo stál za atentátem na jeho mladšího bratra Roberta? Lze považovat za pouhou náhodu podivné okolnosti, za nichž zahynuli další členové rodinného klanu, včetně syna JFK zvaného John-John?

Zejména těmto spekulacím, ale také domácí i zahraniční politice JFK, jeho zápolení s Nikitou Chruščovem, údajným vztahům s mafií i ženám, které prošly jeho krátkým životem (včetně Marilyn Monroe, Marlene Dietrichové a údajné vnučky československého prezidenta Novotného), se věnuje nový speciál Reflexu, jež lze zakoupit v těchto dnech v běžné distribuční síti.

Publikace nahlíží zároveň do magické doby, v níž ve Spojených státech, ale také u nás startovala „zlatá šedesátá léta“, včetně kultovních předmětů, jakými byly v Americe létající talíř zvaný frisbie, surfové prkno nebo Chevrolet Corvette a u nás legendární kabriolet – Škoda Felicia.

Vzpomínky na den, kdy zavraždili Kennedyho, přidávají Miloš Forman, Petr Šabach, Jiří Grygar, Adolf Born nebo Jan Němec.