Motol nemocnice

Motol nemocnice Zdroj: profimedia.cz

Poplatek za pobyt v nemocnici se sníží ze 100 na 60 korun

Snížemí bude zřejmě platit od března, až projde novela zákona legislativním procesem. Změnu dnes schválila vláda v demisi. Den v nemocnici či lázních by tak měl stát 60 korun. Děti nebudou platit vůbec.

Nyní se platí 100 korun za den a nemocnice ročně vyberou 2,1 miliardy korun. Po snížení částky a osvobození dětí klesne výběr o miliardu na 1,1 miliardy korun za rok. Ústavní soud zrušil stokorunový poplatek v nemocnicích, ústavech, léčebnách a lázních k 1. lednu 2014 s tím, že je pro některé skupiny "rdousící". Přinejmenším v lednu a únoru, než vstoupí novela v platnost, pacienti nic platit nebudou, nemocnice tak budou každý měsíc tratit zhruba 175 milionů korun. Pokud by výpadek trval déle, hrozí v krajním případě i omezování zdravotní péče v nemocnicích.

Novelu bude muset projednat nová Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident, její osud tedy může být nejistý. Očekává se spor o to, zda poplatek vůbec zachovat, či zda nestanovit limit placení 30 dní v roce. Ministerstvo takové omezení odmítlo. Pokud by se omezil hospitalizační poplatek na 30 dní v roce, přišly by nemocnice ročně o zhruba 400 milionů korun, z poplatků by tak vybraly jen asi 650 milionů. Náklady na administraci poplatků či vymáhání sankcí za neplacení by tuto částku ještě snížily, poplatek by tak prý ztratil účel.

Ročně hospodaří lůžková zařízení se zhruba 113 miliardami korun a celé zdravotnictví spotřebuje kolem 290 miliard Kč, z nich zdravotní pojišťovny uhradí 220 miliard. V příštím roce by mohly pojišťovny zaplatit zdravotní péči až za 230 miliard, protože narostou odvody státu a očekává se i vyšší výběr pojistného.