Telefonica

Telefonica Zdroj: Profimedia.cz

Kellnerova PPF koupila majoritní podíl v české Telefónice za 63,6 miliardy korun

Investiční skupina PPF koupí 65,9 procent v Telefónice Czech Republic za 63,6 miliardy korun, což znamená 305,6 Kč na akcii. Podepsala smlouvu se španělskou Telefónikou. Akvizice zahrnuje rovněž 100 procent v dceřiné společnosti Telefónica Slovakia. PPF bude transakci financovat 35,5 miliardy korun z vlastního kapitálu a zbytek úvěrem syndikovaným na bankovním trhu pod vedením Société Générale. PPF to oznámila v tiskové zprávě.

Skupina zaplatí 2,063 miliardy eur (53,2 miliardy Kč) v okamžiku dokončení transakce a 404 milionů eur (10,4 miliardy Kč) v průběhu následujících čtyř let. Před samotným převodem akcií získá Telefónica v průběhu listopadu dalších 260 milionů eur (6,7 miliardy Kč) na dividendách.

Dokončení transakce je podmíněno souhlasem Evropské komise a regulačních orgánů, které se očekává v řádu měsíců. PPF poté učiní povinnou nabídku převzetí akcií minoritních akcionářů. Španělská Telefónica si ponechá podíl 4,9 procenta akcií a nabídku odkupu nevyužije.

Podle uzavřené dohody bude moci operátor po dobu čtyř let zůstat součástí partnerského programu skupiny Telefónica A.S., který zahrnuje například přístup k společnému nákupu technologií, dohody o roamingu a podobně. Společnosti Telefónica Czech Republic i Telefónica Slovakia změní své názvy, nicméně i nadále budou podnikat pod značkou O2, a to maximálně po dobu čtyřech let.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie. Skupina vlastní aktiva ve výši zhruba 22,1 miliardy eur.

Telefónica je největší telekomunikační skupina v Česku. Má kolem 5,1 milionu mobilních zákazníků a provozuje 1,4 milionu pevných linek. Do září vykázala čistý zisk 3,7 miliardy korun.

Španělská Telefónica díky prodeji sníží svůj celkový dluh o 2,685 miliardy eur. V polovině roku měla čistý dluh 49,8 miliardy eur.