Měl jsem se líp učit

Měl jsem se líp učit Zdroj: www.skoly.cz

Měl jsem se líp učit! Kontroverzní reklama s Romy opět u soudu

Městský soud v Praze se bude znovu zabývat reklamou na server www.skoly.cz z roku 2009, ve které se do žlutých triček s nápisem Měl jsem se líp učit! oblékli při výkopových pracích v centru Prahy romští dělníci. Za reklamu v minulosti padaly pokuty. Pražský městský soud původně rozhodl, že Romové diskriminování nebyli. S tím ale nesouhlasí Nejvyšší správní soud a verdikt soudu nižší instance nyní zrušil.

Podle rozhodnutí, které NSS zveřejnil na svém webu, má Městský soud v Praze při novém řešení případu posoudit otázky diskriminace Romů, zohlednit postavení Romů v české společnosti a zvážit existenci různých negativních stereotypů či předsudků o příslušnících tohoto etnika.

"Lidská důstojnost dělníků účastnících se reklamy může být snížena i přesto, že si oblékli žlutá trička dobrovolně," uvedl NSS v tiskové zprávě. Na druhou stranu dal NSS městskému soudu za pravdu v tom, že reklama nediskriminovala nekvalifikované manuálně pracující a nesnižovala význam manuální práce v takové míře, že by porušovala zákon.

Reklamu nejprve posuzoval pražský magistrát. Ten za ni uložil zadavateli pokutu 100.000 korun. Odvolací správní úřad později pokutu snížil na 80.000 korun. Nakonec ale pražský městský soud rozhodnutí o pokutě zrušil. Nyní se bude případem zabývat znovu.

Dělníci pracovali s reklamními tričky v centru Prahy v roce 2009. Za odměnu prý dostali cigarety, pivo a klobásy. Podle webu www.skoly.cz měla akce upozornit na význam vzdělání pro další život. Tehdejší ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb reklamu kritizoval, považoval ji za cynickou a vypočítavou.