Hakimulláh Mahsúd

Hakimulláh Mahsúd Zdroj: Profimedia.cz

Dron zabil šéfa Talibanu, odměna za jeho dopadení byla 5 milionů dolarů

Při útoku amerického bezpilotního letadla v Pákistánu zahynul šéf tamního Talibanu Hakimulláh Mahsúd. Je to první veřejně ohlášený útok dronu od doby kdy se v amerických médiích objevila debata o smyslu jejich používání.

Hakimulláh Mahsúd, který byl nejvyšším velitelem pákistánského Talibanu, byl již považován za mrtvého několikrát. Tento pátek však američtí zpravodajci i armádní zdroje jeho smrt potvrdili, s tím, že byl zabit při leteckém útoku na kmenovém území Severního Vazíristánu. O tom, že velitel zemřel, hovořil podle agentury Reuters i nejmenovaný představitel Talibanu, který sdělil, že Mahsúd bude pohřben v sobotu odpoledne v severovazíristánském Miranšáhu.

Severní Vazíristán leží u hranic s Afghánistánem a je dlouhodobě baštou ozbrojenců včetně afghánského Talibanu a jejich spojenců z Al-Káidy a pákistánské odnože Talibanu.

Hakimulláh Mahsúd byl jedno z teroristických es, americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vypsal na jeho dopadení odměnu pět milionů dolarů (96 milionů korun). Na seznamu nejhledanějších teroristů na webové stránce FBI byl Mahsúd na desátém místě.

Použití supermoderních bezpilotních letadel – dronů – k likvidaci teroristů přitom nedávno zpochybnil bývalý vysoký úředník amerického zastupitelství v Jemenu Nabeel Khoury. Napsal, že „drony sice zlikvidují pár padouchů, ale občas také zabijí velký počet nevinných civilistů. Vzhledem k tomu, že v oblastech, kde vládnou teroristé, fungují kmenové a klanové struktury, si prý Američané s každým bezpilotními letouny zlikvidovaným agentem Al-Káidy, „vyrábějí“ – alespoň v Jemenu – zhruba 40 až 60 nových nepřátel.

K tomuto číslu údajně došel na základě své důkladné znalosti kmenového charakteru jemenské společnosti. Proto doporučuje útoky dronů silně omezit. „V každé zemi, s níž nejsme ve válce, použití těchto strojů omezuje její suverenitu a jitří veřejné mínění. Nakonec, já nemluvím o mezinárodním právu. Mluvím o tom, co je výhodné,“ tvrdí Khoury.

Úspěšný útok na Hakimulláha Mahsúda, dohady o efektivnosti dronů zřejmě převáží na stranu zastánců bojového využití bezpilotních letadel.