drtinová čt

drtinová čt Zdroj: Profimedia.cz

Česká televize se rozdělila na dva tábory: 23 redaktorů mluví o cenzuře, 61 je proti

Redaktoři a další zaměstnanci České televize se přou o to, zda jejich vedení zasahuje do podoby zpravodajství. Třiadvacet zaměstnanců kanálu ČT24 zaslalo dopis s kritikou údajných zásahů do zpravodajství Radě České televize, podepsali ho i moderátorka Daniela Drtinová a zástupce šéfredaktora zpravodajství Adam Komers. Šest desítek redaktorů ČT ale kritiku svých kolegů odmítá a za vedení se staví.

Podle prvního dokumentu, šéfredaktor redakce zpravodajství Petr Mrzena zasahoval do zpravodajství televize ve prospěch prezidenta Miloše Zemana i jeho spřízněné strany SPOZ. Vedení televize chce stížnost nechat posoudit nezávislým auditorem.

"Odmítáme, že bychom byli v období před parlamentními volbami i během nich vystaveni jakémukoli tlaku či ovlivňování reportáží. Naopak byl každý den kladen důraz na maximální objektivitu," napsalo dnes 61 redaktorů zpravodajství ČT v dopise generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi.

Kritici údajných zásahů do reportáží uvádějí, že cenzorské zásahy či pokusy o ně, příkazy vedoucí k porušování objektivity a vyváženosti ze strany šéfredaktora zpravodajství se vystupňovaly v době kampaně před volbou prezidenta ČR a po zvolení Miloše Zemana hlavou státu.

Autoři listu předkládají řadu konkrétních případů. Poukazují například na to, že po oficiálním stanovisku o údajné viróze hlavy státu u korunovačních klenotů byly ze zpravodajství staženy záběry vrávorajícího prezidenta. Dalšími příklady jsou zpravodajství o vztyčeném prostředníčku výtvarníka Davida Černého směrem k Hradu, které se objevilo jen ve čtené zprávě a bylo vyřazeno z hlavní zpravodajské relace Události, nebo fakt, že po personálním zemětřesení v resortu ministerstva dopravy dostal prostor k vyjádření jen ministr Zdeněk Žák kandidující za SPOZ.