7. Papež Benedikt XVI, hlava římskokatolické církve

7. Papež Benedikt XVI, hlava římskokatolické církve Zdroj: Profimedia.cz

Američané prý odposlouchávali i papeže

Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) údajně sledovala i telefonáty bývalého papeže Benedikta XVI. V posledním čtvrtečním vydání z 31. října to uvádí italský týdeník Panorama.

Mezi 46 miliony hovorů monitorovaných v Itálii od loňského prosince do letošního ledna byly i ty z linek, které patří Vatikánu. Bezpečnostní agentura NSA zřejmě telefonáty Vatikánu sledovala až do březnového konkláve, které zvolilo nynějšího papeže Františka. Federico Lombardi z vatikánského tiskového střediska se k věci nechtěl nijak vyjádřit. „Nic o tom nevíme a v žádném případě nemáme žádné obavy.“

Mezi miliony odposlechnutých hovorů byly i ty, které šly dovnitř a ven z Domus Internationalis Pavla VI. v Římě, kde třeba pobýval tehdejší kardinál Jorge Mario Bergoglio, dnešní papež František.

NSA se zřejmě zajímala o názory vatikánského vedení, „ohrožení finančního systému“, „zahraniční politiku“ a „lidská práva“. Zaznamenány byly prý i hovory týkající se letošní volby nového prezidenta Vatikánské banky Ernst von Freyberga. Papež František byl sledován od roku 2005, kdy byl arcibiskupem v Buenos Aires.

Jak vyšlo nedávno najevo podle dokumentů Edwarda Snowdena, agentura odposlouchávala německou kancléřku Angelu Merkelovou a miliony hovorů ve Francii a Španělsku a údajně taky v Itálii.

Aféra se neustále rozrůstá. Škodolibost vůči Americe by ale mohla některé země brzo mrzet, protože Spojené státy varují zahraniční výzvědné služby, že někdejší zaměstnanec NSA Edward Snowden získal i podrobné informace o jejich tajné spolupráci s USA. Informoval o tom list The Washington Post. Jde o dokumenty, které se týkají citlivých sledovacích programů namířených proti americkým rivalům, jako jsou Írán, Rusko a Čína. Další odkazují na operace, do nichž jsou zapojené i země, které veřejně nevystupují jako američtí spojenci.

Problém je i v tom, že v některé zemi část vlády nemusela o spolupráci vědět, takže teď je delikátní záležitostí, jak a komu to vysvětlit. Snowden dostal letos v srpnu v Rusku na rok status uprchlíka. Pokud by byl vydán do USA, jeho osud by byl asi dost krušný, protože je obviněn z několika zločinů a nálada vůči němu se rozhodně nelepší.