Dílo Davida Černého.

Dílo Davida Černého. Zdroj: ČTK

Symbolem českých voleb je vztyčený prostředníček, píší v Německu

„V České republice se projevuje značné rozčarování občanů z politiků všech orientací. Symbolem voleb v zemi je tak vztyčený prostředníček. Dříve silný liberálně-konzervativní tábor pak doplatil také na tvrdou úspornou politiku“, hodnotí výsledky českých sněmovních voleb německá tisková agentura DPA.

Obrovský vztyčený prostředníček ve skulptuře Davida Černého sice podle německých novinářů platil levicovému prezidentu Miloši Zemanovi, ale spíš je znamením celkového znechucení politikou v České republice. Pro mnoho Čechů jsou jejich politici už jen terčem posměchu.

Po volbách se podle DPA Česko posune o kus doleva. Jenže cíl předsedy vítězné ČSSD Bohuslava Sobotky vytvořit silnou a stabilní vládu se prý „může velmi vzdálit“. „Nadcházející vyjednávání o toleranci komunisty a jinými stranami skýtají ještě mnoho zdrojů pro konflikty,“ napsala DPA.

„Novým fenoménem je hnutí miliardáře ANO Andreje Babiše, které sesbíralo hlasy od roztrpčených a politikou znechucených českých občanů,“ hodnotí dále agentura. Lidé znechucení korupcí v zemi prý také usoudili, že Babiš už má dost peněz na to, aby se ještě nechal uplácet.