NATO

NATO Zdroj: Profimedia.cz

Rusové a NATO se o raketách nedohodli

Zemím Severoatlantické aliance a Rusku se ve středu na setkání v Bruselu nepodařilo vyřešit rozpory ohledně citlivé otázky protiraketové obrany. Uvedla to agentura AFP po jednání ministrů obrany aliančních zemí s ruským ministrem  Sergejem Šojguem.

Protiraketová obrana je z nějakého důvodu mezi Západem a Ruskem problém. "Nepodařilo se nám společně najít řešení této otázky. Ruské obavy přetrvávají, ale budeme dále jednat," prohlásil Šojgu po zasedání Rady NATO-Rusko, prvním podobném setkání od roku 2011.

To, co po schůzce zaznělo, jsou typické diplomatické řeči, z kterých je patrné, že to k ničemu nevedlo a zřejmě ještě dlouho nepovede.
"Ještě jsme nepřišli na to, jak spolupracovat v protiraketové obraně. K překonání rozporů je nutné dále upřímně a přímo diskutovat," řekl na briefingu v sídle aliance generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Upřímně a dlouho se již diskutuje drahný čas, takže vysvětlení neúspěchu může být jen jedno, totiž že se buď obě strany, nebo jedna, nechtějí dohodnout.

Jednat se dá donekonečna

Ruský ministr obrany bez dalšího upřesnění podle AFP poznamenal, že ke spolupráci Ruska s NATO v protiraketové obraně Moskva potřebuje "právní záruky, že program není namířen proti Rusku". Není sice jasné, k čemu by dnes někomu bylo ohrožovat Rusko protiraketovou obranou, když mnohem větší hrozbu představuje Írán (taky se zaklínající mírem) a militantní islamismus, ale jako výmluva to není špatné. Vždycky se totiž dá říkat, že se někdo necítí být o něčem dost zjištěn a že nemá záruky. To je program tak na deset let. Zajímavější by bylo, jaké záruky dá světu Rusko, že není novým dědicem starých imperialistických carských a sovětských tradic.

Rasmussen zdůraznil, že přes tuto rozporuplnou otázku NATO a Rusko "nyní spolupracují více než kdykoli předtím". Jádrem této spolupráce je podle generálního tajemníka boj proti terorismu.

V tom lze oběma stranám celkem věřit. Radikální islamisté totiž nesnášejí svorně jak Rusy, tak Západ, takže aspoň nějaký společný zájem tu je.

Že se některé problémy dají vyřešit aspoň trochu, snad ukazuje eliminace pověstných somálských pirátů. Jak si na ně několik států posví´tilo, pirátská činnost několikanásobně klesla. S terorismem to tak snadné nebude, ale konec konců politika je záležitostí společných zájmů. Jde jen o to, aby ti, kdo terorismus potírají, ho současně zase někde jinde potichu nepodporovali.