ODS

ODS Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Jak zachránit ODS? Měla by vést boj za legalizaci marihuany

Občanští demokraté mají nejnižší volební preference v historii, trpí nedostatkem osobností a neschopností komunikovat s veřejností. Je na čase udělat něco radikálního. ODS by měla být v čele boje za legalizaci marihuanu.

Podle statistik patří Česká republika zejména u mladých lidí k největším kuřákům marihuany v Evropě. Většina společnosti její kouření toleruje. V Coloradu a Washingtonu už prodej marihuany legální je, v Nizozemsku je tolerován, a tyto země se podle všeho nezhroutily. Možná by se i zákony v Česku konečně mohly přiblížit realitě.

U nás je pěstování a prodej marihuany trestný čin, s hrozbou trestu odnětí svobody teoreticky až na 18 let a zabavení majetku. Držení „malého množství“ pro vlastní potřebu není trestný čin, ovšem stále se jedná o přestupek. Navíc jaké množství je nyní konkrétně větší než malé, stojí na libovůli policie, státního zastupitelství či soudů v konkrétním případě.

Přesto se marihuana prodává a hulí všude, lidmi různého věku, pohlaví i povolání. Je absurdní, že část slušné společnosti je vlastně postavena mimo zákon, vystavena strachu z perzekuce, i když druhému neškodí. Jaký signál vysílá tento stav mladé generaci? Že je vlastně normální porušovat zákony. Stát by se proto měl přestat této záležitosti vyhýbat a vyřešit ji. Společnost se nemá přizpůsobovat zákonům, zákony se musejí přizpůsobovat společnosti. Dále je tu argument zdravotní prospěšnosti konopí, například pro pacienty trpící Parkinsonovou chorobou či jako prostředek pro lepší snášení stáří obecně.

Z prodeje marihuany by bylo také možné vybírat daň. Odhadnout výnosy z takovéto daně není bez přesných dat možné. Zřejmě by to ale byly miliardy. Samozřejmě by bylo nutné přesně upravit předpisy a podmínky.

Proč by legalizaci marihuany měla prosazovat zrovna ODS? Protože hlásá odpovědnost každého za sebe, nevměšování se státu do věcí, do kterých se vměšovat nemusí a deregulaci. A by tím získala nové voliče z generace Husákových dětí, místo těch, které ztratila podporou prezidentské amnestie a zvýšením daní.