kříženec ledního medvěda

kříženec ledního medvěda Zdroj: Profimedia.cz

Sněžný muž je ve skutečnosti neznámý druh medvěda, tvrdí genetik

Britští vědci se domnívají, že vyřešili záhadu bájného sněžného muže alias yettiho z podhůří Himálaje. Na základě genetické analýzy nalezených chlupů dospěli k závěru, že ve skutečnosti jde o dosud neznámý druh či poddruh medvěda.

Pozůstatky yettiho, které jako vzácnost uchovávají domorodci v Himálajích, již v minulosti zkoumalo několik vědců, ale dlouho bez smysluplného výsledku. Zdá se, že tajemství vyřešil až Bryan Sykes z Oxfordské univerzity, světové eso v oboru genetiky.

Chlupy dvou tvorů považovaných za sněžné muže podrobil testům DNA. Výsledky srovnal s databází DNA ostatních živočichů a dospěl k závěru, že za mýtem o yettim je patrně skutečné zvíře, medvěd příbuzný lednímu medvědovi a zároveň i medvědovi hnědému.

Profesor Sykes zjistil, že DNA himálajského tvora odpovídá vzorkům odebraným z čelisti předka ledního medvěda nalezené na norském souostroví Svalbard, jejíž stáří se odhaduje mezi 40 a 120 tisíci lety.

Přírodovědci dnes věří, že lední medvědi se vyvinuli vlivem doby ledové teprve před nějakými 150 tisíci lety z předků medvědů hnědých. Dodnes se proto mohou křížit s medvědy grizzly, což je také jeden z poddruhů medvěda hnědého. Jeden takový kříženec je pravděpodobně i hlavní fotografii k tomuto článku.

Ale zpět ke zkoumaným vzorkům. Jeden pocházel ze severoindického Ladaku a druhý z Bhútánu o 1285 kilometrů dál na východ. Ladacký je z mumifikovaných ostatků tvora, kterého zastřelil místní lovec před 40 lety, zatímco ve druhém případě se jedná o jediný chlup objevený v bambusovém lese expedicí filmařů před zhruba deseti lety.

„Myslím si, že tento medvěd, kterého nikdo nespatřil živého, může mít docela hodně společného s ledním medvědem. Možná stále v přírodě žije,“ uvedl Sykes pro BBC. Dále poznamenal, že se jeho chování i vzhled může lišit od chování normálních medvědů. Nevyloučil ani, že  se – jak o tom mluví svědectví lidí, kteří mělo to štěstí a bájného tvora spatřili – oproti jiným medvědím druhům může mnohem častěji pohybovat po zadních. Takový tvor by se pak mohl lehce stát inspirací pro legendy o yettim.

Sykes prohlásil, že výsledky výzkumu jsou „zcela nečekané“ a že bude zapotřebí další práce na jejich interpretaci. Podle něho se zatím zdá, že yetti může být nový poddruh nebo i druh medvěda hnědého, který je „bratrancem“ polárních medvědů. Může se však jednat také o výsledek poměrně nedávného křížení medvěda hnědého a potomka dávného ledního medvěda, který nějak „uvázl“ v Himálajích.  

Na údajného sněžného muže upozornila expedice britského horolezce Erika Shiptona na Mount Everest z roku 1951. Přivezla dokonce i fotografie stop yettiho. Do Himálají se pak vydalo i několik specializovaných expedic, jejichž úkolem bylo rozluštit  záhadu spojenou s tímto tvorem. Těm nejúspěšnějším se však podařilo pouze vyfotit nějaké stopy, které mohly, ale také nemusely patřit yettimu.

Objevilo se také několik různě důvěryhodných svědectví o pozorování tohoto tvora. Asi nejzajímavější – alespoň ve světle Sykesova rozboru DNA – pochází z roku 1986. Slavný horolezec Reinhold Messner tehdy oznámil, že se s yettim setkal tváří v tvář a zabil ho. Podle jeho slov se jednalo o nějaký druh medvěda.