Nobelova cena

Nobelova cena Zdroj: EPA

Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané. Za předpovědi hodnoty akcií

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Eugene Fama, Lars Peter Hansen a Robert Shiller za modely předpovídání vývoj cen akcií, úvěrů a nemovitostí. Oznámila to v pondělí ve Stockholmu Královská švédská akademie věd.

První výzkumy z oceněných vedl Eugene Fama už v 60. letech. Došel k závěru, že v krátkodobém horizontu je nemožné předpovědět, jak se budou akciové indexy měnit, protože informace proudící na trh se velmi rychle promítají do změny cen aktiv. Další dva ocenění pokračovali v podobných studiích v 80. letech.

Podařilo se jim přitom vytvořit statistickou teorii oceňování majetku. Podle švédských akademiků vedla jejich práce k závěru, že ačkoliv je nemožné předpovědět, jakým způsobem se bude měnit cena akcií v nejbližších dnech či týdnech, je docela dobře předpovídat cenu těchto cenných papírů v horizontu dalších tří až pěti let.

Nobelova cena za ekonomii se uděluje od roku 1968 a naprostou většinu nositelů ocenění tvoří američtí ekonomové. Letos tomu nebylo jinak. Eugene F. Fama a Lars Peter Hansen jsou profesoři na University of Chicago a Robert J. Shiller je profesorem na Yale. Výherci se podělí o osm milionů švédských korun (téměř 24 miliony korun).

Oznámením držitelů Nobelovy ceny za ekonomii skončil letošní seriál rozdílení těchto prestižních ocenění. Minulý týden byli postupně ohlášeni laureáti za medicínu, za fyziku, za chemii, za literaturu a za mír.