Ahmet Uzumcu

Ahmet Uzumcu Zdroj: ČTK

Nobelova cena za mír překvapivě Organizaci pro zákaz chemických zbraní. Ale zaslouženě?

Přestože Organizace pro zákaz chemických zbraní byla pro širší světovou veřejnost objevena teprve nedávno, když začala likvidovat tyto zbraně hromadného ničení ve válkou zmítané Sýrii, získala dnes poměrně překvapivě Nobelovu cenu za mír.

Je přitom diskutabilní, zda se má Nobelova cena udělovat organizacím, které mají mír přímo v popisu své práce. Pokud by Organizace pro zákaz chemických zbraní léta upozorňovala na problém v Sýrii a tlačila by na světové velmoci, na organizaci OSN i vládu v Damašku, aby své chemické zbraně zlikvidovala, pak by byla „nobelovka“ ve správných rukou. Jenže nic takového se nedělo. Organizace se dostala do centra pozornosti až poté, co v Sýrii při chemickém útoku zemřely stovky nevinných civilistů a Spojené státy a Francie začaly vyhrožovat syrskému režimu vojenským útokem právě na základny, kde chemické zbraně přechovává.

Je proto škoda, že cenu opět získali placení byrokraté, místo odvážných jednotlivců. A dobrých kandidátů bylo i letos hodně. Kromě jiných například Sir Nicholas Winton, který za druhé světové války zachránil z Československa židovské děti. Petici za udělení ceny panu Wintonovi podepsalo 228 tisíc lidí.