Nobelova cena

Nobelova cena Zdroj: profimedia.cz

Nobelova cena: Za transport uvnitř buněk

Letošní Nobelovu cenu za medicínu a fyziologii dostali tři vědci za objev, jak funguje transportní systém v buňkách.

James E. Rothman, Randy W. Schekman a Thomas C. Südhof byli oceněni za to, že dokázali vysvětlit, jak se v buňkách pohybují molekuly látek, tak aby se dostaly na místo určení. Každý z oceněných k tomu přispěl svým dílem. Objevili společně mechanizmus regulace proudění ve vezikulech.

Vezikul, česky také membránový nebo transportní váček, je drobná struktura uvnitř buňky. Její úlohou je skladovat a přenášet po buňce a do sousedství některé organické látky.

Členové Nobelovy komise ve zdůvodnění, proč ocenili právě tento objev, píší, že „na buňky můžeme pohlížet jako na malé továrny, které transformují a exportují molekuly“. Mezi buňkami se totiž přesouvá množství různých látek. Některé slouží například pro přenos signálů mezi jednotlivými neurony. Aby tento přenos fungoval, i v rámci buňky musí látky nějakým způsobem transportovat. Právě na to slouží vezikuly – membránové váčky, které fungují jako jakýsi obal na přenášené molekuly.

Kromě medailí a diplomu si letos laureáti Nobelovy ceny rozdělí osm milionů švédských korun (necelých 24 milionů českých korun). Udělení Nobelovy ceny v letošním roce provázelo překvapení.

Většina zasvěcených, včetně například pracovníků agentury Reuters předpokládala, že letošními laureáty budou vědci, kteří studovali rakovinu prsu.