Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zeman odhalil, že máme moc kosmetiček a málo techniků. Hlavně že sám je prognostik

Prezident Miloš Zeman teď jezdí po krajích českých a kde promluví, zanechá za sebou ponaučení. Podle prezidenta stát podcenil technické vzdělání, což škodí zaměstnanosti.

Zeman své názory na to, co by občané měli podle jeho představ studovat, sdělil při setkání s členy moravskoslezského zastupitelstva. Své zásadní myšlenky bude tato postavička ze známky na billboardech strany SPOZ trousit v kraji celé tři dny.

„Chcete-li odstranit nezaměstnanost, dobrá, přitahujte zahraniční investory, ale ti nebudou jako pracovní sílu najímat kulturní antropology. Dělejte něco s domácím školstvím, aby pak byla připravena kvalifikovaná pracovní síla.“

Touha po vtipu je u něj stejně silná jako jiné touhy a tak také kritizoval, že se důraz v minulosti kladl na služby: „Díky tomu máme hodně právníků, hodně ekonomů, poněkud málo techniků, poněkud málo inženýrů a dámy prominou, máme i poněkud zbytečně mnoho kosmetiček.“

Jak vyrobit nezaměstnané

Nechme stranou, že pokud je hodně kosmetiček a uživí se, tak asi proto, že je lidé chtějí. Na počet kosmetiček nejsou kvóty. Hlavně se chce ale říci, že Zemanovi po tom, co kdo studuje, nic není. Pokud někoho technika nezajímá, nemá cenu ho na ni hnát, stejně to nebude dělat dobře. Ostatně na to není v demokratické společnosti žádný nástroj. To je jedna věc. Druhá je, že sám neví, co bude společnost potřebovat za deset a dvacet let. Dnes naženeme mládež do učňáků a za pár let se zjistí, že s jejich úzce vyučeným oborem je nikdo nechce a budeme mít na krku další zástupy nezaměstnaných. Nebo si vyškolíme lidi schopné stavět jaderné elektrárny, načež se třeba žádné stavět nebudou. Ti lidé ať se pak odstěhují do Číny, nebo si koupí žebrácký flašinet.

Ať jde sám příkladem

A naopak. Takhle najednou ministerstvo vnitra zjistilo, že má k dispozici málo lidí, co umějí arabsky. V době rostoucího islámského terorismu ale arabistika přestává být exotickou záležitostí, stejně jako jednou bude perspektivní být absolventem sinologie. No a ještě nakonec: Zeman sám je profesí prognostik. Proti tomu je kulturní antropolog ještě dost dobře využitelná profese, ale vykládejte to někomu, kdo netuší, že kulturní oblast je taky byznys a velký a zástupy psychologů a sociologů a antropologů tam pořád ještě pracovní místa najdou. Kdo by dnes zaměstnal prognostika, netuším. Ostatně Zemanova dcera Kateřina studuje soukromé anglicko-české gymnázium a prý by se chtěla věnovat mezinárodním vztahům. Že ji tatínek nenechal něco užitečného vyučit, nebo proč ji nevyslal na průmyslovku? Ale to je celý ten socialismus, skvělé ideje naházené na bedra těch druhých.