Zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake složila funkci

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake dnes ráno složila funkci a dala ji k dispozici republikové radě.Odůvodnila to tím, že se její politické názory v zásadních věcech rozcházejí s názory poslanců za LIDEM.

Peake při středečním hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka opustila sál, zatímco její spolustraníci hlasovali proti vládě.

Peake tento postup zvolila poté, co svou neúčast při hlasování oznámili poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián, čímž padla většina někdejší vládní koalice o síle 101 hlasu. Rusnokův kabinet ani tak důvěru nezískal.

"V zásadních věcech politického dění se můj názor rozchází s názorem poslanců LIDEM - liberální demokraté a nezařazených. Považuji za správné neblokovat ze silové pozice předsedkyně průchod většinového názoru poslanců a zároveň nechci prosazovat, co sama považuji za správné, proti vůli poslanců," napsala Peake. Podle ní strana LIDEM potřebuje někoho, kdo "má sílu pokračovat". V prohlášení zdůraznila, že věnovala rok a půl snaze o vybudování strany a o stabilní a férovou spolupráci s koaličními partnery.

Poté, co Florián a Úlehla ve středu oznámili, že se hlasování nezúčastní, Peake prohlásila, že ODS porušila dohodu o 101 hlasech, takže dohoda nemá cenu, a nezúčastnila se hlasování. Uvedla, že jediným řešením současné situace jsou předčasné volby. "Požádala jsem předsedu klubu TOP 09, aby připravil podpisovou listinu k rozpuštění Sněmovny, kterou podepíšu," řekla později novinářům Peake.