Nejméně 77 lidí zahynulo a přes 140 osob bylo zraněno při vykolejení vlaku v severním Španělsku nedaleko města Santiago de Compostela.

Nejméně 77 lidí zahynulo a přes 140 osob bylo zraněno při vykolejení vlaku v severním Španělsku nedaleko města Santiago de Compostela. Zdroj: Profimedia.cz

Strojvedoucí španělského vlaku se chlubil na Facebooku, jak jezdí rychle: Může za smrt osmdesáti lidí?

Pozornost španělské veřejnosti a médií se nyní obrátila na strojvedoucího rychlovlaku, který ve středu před devátou hodinou večerní ve vysoké rychlosti vykolejil nedaleko města Santiago de Compostela. Je totiž možné, že je padesátiletý Francisco JoséGarzonAmo za celou tragédii zodpovědný.

Strojvedoucí Francisco José Garzon Amo, kterého čeká v nejbližších hodinách výslech na policii, se totiž před časem chlubil na sociální síti tím, že by rád vyzkoušel rychlejší jízdu, než je povolené.

Jsem na limitu, rychleji už jet nemůžu, jinak mi dají pokutu,“ napsal si muž na Facebook a svou zprávu doplnil: „To by byla bomba projet kolem policie a spustit radar. Ha, ha, to by byla pro Renfe (společnost, které vlak patřil pozn. red.) pokuta.“ Jeho profil byl již ve čtvrtek zablokován.

Vedení společnosti Renfe uvedlo, že havarovaný vlak ještě před cestou prošel standardní technickou prohlídkou. Vlak vyrobený v letech 2007 až 2009 byl v roce 2012 přestavěn na dieselový pohon a na trati mohl jet až dvousetkilometrovou rychlostí.

Svého zaměstnance se ale firma Ranfe i přes status na Facebooku zastává. Podle ní to byl zkušený řidič, který trasu z Madridu na severozápad Španělska jezdil déle než rok.

Středeční neštěstí

Rychlovlak Alvia státní železniční společnosti Renfe cestoval ve středu z Madridu do města Ferrol na severozápadě Španělska. Vykolejil v ostré zatáčce před 21:00, jen několik minut před plánovaným příjezdem na nádraží v Santiagu de Compostela. Podle odhadů jel na místě, kde je rychlost omezena na 80 kilometrů v hodině, více než dvojnásobnou rychlostí. Osm vagónů sjelo z trati, některé narazily do betonových zábran, jiné se převrátily na náspu a začaly hořet.

 Nehoda si kromě 80 mrtvých vyžádala i téměř dvě stovky zraněných: 94 z nich je stále v nemocnicích, z toho 30 v kritickém stavu.