Divoké prase z Prahy

Divoké prase z Prahy Zdroj: ČTK

Divoké prase plavalo ze Štvanice do Karlína, z Karlína běželo na Žižkov a přes Vršovice do Strašnic. Strážníci ho nemohli polapit

Pražské ulice zažily v neděli dopoledne netradiční honičku. Strážníci pronásledovali přes půl metropole divoké prase, které přeplavalo Vltavu, rozbilo výlohu pětihvězdičkového hotelu, ohrožovalo chodce a zranilo jednoho z městských policistů. Po dvou hodinách běhu a třech uspávacích injekcích se podařilo zvíře zklidnit a odchytit.

V neděli v 9:15 přijala tísňová linka volání o tom, že z ostrova Štvanice plave přes Vltavu divoké prase směrem ke karlínskému břehu. Ještě předtím, než hlídka dorazila na místo, ozvala se ochranka z hotelu Hilton. Hlásila, že tam zvíře rozbilo výlohu a běželo na Těšnov, kde ale divoká cesta metropolí neskončila. Prase se totiž vydalo do ulice Na Poříčí. Odtud se pak vypravilo na Žižkov a přes Vršovice až do Strašnic.

"V Praze 10 se odehrál velký boj o zdraví kolemjdoucích, strážníků i prasete. Když totiž strážníci z Prahy 10 prase uviděli, zrovna se rozběhlo proti ženě s kočárkem. Díky duchapřítomnosti jednoho ze strážníků, který zahradil praseti motocyklem cestu k ženě, se jí ani dítěti nic nestalo," popsala Milena Bližňáková z pražské policie. Podle ní se na několikakilometrové trase vystřídali příslušníci městské policie z Prahy 2, 3 a 10. Případ si totiž postupně předávali, když se zvíře ocitlo na jejich území.

Prase se dostalo až do strašnické ulice U Nových vil, kde vběhlo na zahradu jednoho z domů. Tam pracovali dělníci, kteří před sviní vyšplhali na lešení. "Jeden ze strážníků ale takové štěstí neměl a prase jej třikrát napadlo. Pak ale udělalo chybu a nechalo se napadeným strážníkem otočit hlavou od něj. Strážník jej tak mohl zalehnout," uvedla Bližňáková. Na zvíře se vrhli také další strážníci a policisté. I oni ho zalehli a pak znehybnili pletivem z nedaleké zábrany. Odchytová služba musela k uklidnění čtyřnohého běžce použít tři uspávací injekce. Poté prase převzali pracovníci Lesů hlavního města Prahy. Zraněný strážník vyhledal lékaře.

Podle Bližňákové sice lesní zvěř do velkoměsta čas od času zabloudí, nestává se ale tak často, aby strážníci pronásledovali zrovna kance. Spíš chytají srnce či bažanty. Nedávno při povodních zachraňovali srnku. Některým zvířatům městský ruch nevadí. Stádečko muflonů je možné potkat u krčské nemocnice.