Martyho frky

Martyho frky Zdroj: facebook.com

Martyho frky
Martyho frky
Martyho frky
Martyho frky
5
Fotogalerie

Autor populárních Martyho frků: Marek Douša z Reflexu mě s mojí kresbou poslal někam

Možná už někdy nějakou sdílel váš kamarád na Facebooku. Jednoduché malůvky s vtipem, který se většinou zakládá na doslovné interpretaci různých ustálených spojení. Před mnoha lety tímto stylem kresby a humoru proslul dnes již zesnulý Michal Hrdý a Marty je se svými frky jeho pokračovatelem.

 

Na Facebooku má skoro padesát tisíc fanoušků a každý nový frk se setkává s bouřlivým ohlasem. V těchto dnech vychází první kniha Martyho frků. Pokud se o něm chcete dozvědět trochu více, přečtěte si následující krátký rozhovor. Od autora kreslených vtipů moc vážnosti ale nečekejte.

 

Jak vlastně Martyho frky vznikly?

Vždycky jsem si kreslil nějaký kraviny ve škole po sešitech, ale nikdy jsem se malování hlouběji nevěnoval. Pořádně jsem se rozjel až na počítačový grafice (rozuměj obrázky kreslený v Malování) ke hrám "Život Není Krásný", který sem kdysi tvořil. Nápady na vtipy jsem měl už dřív, ale když jsem je ukazoval Marku Doušovi z Reflexu, tak mě s mojí kresbou poslal někam, a obrázky putovaly na několik let do šuplíku. S frkama, jak jsou známy v dnešní podobě, jsem začal asi před rokem a půl při dokončování vysokoškolskýho studia, kdy už sem se na přednáškách tak extrémně nudil, že jsem začal zase kreslit. Vtipy sem pak nahazoval na Facebook pro pár kamarádů a po kladnejch reakcích vytáhnul i pár čmáranic z šuplíku. Potom vznikla stránka Martyho Frky a už to jelo.

 

Martyho frkyMartyho frky|facebook.com

 

Máš nějaké karikaturisty - vzory, někoho kdo tě třeba inspiroval, nebo proč si začal kreslit?

Vždycky jsem miloval časopis Sorry, ze kterýho mě nejvíc bavil Michal Hrdý (budiž mu země lehká). Ten by se dal považovat za vzor - akorát já se plánuju upít o něco dřív než on.


A máš rád nějaké stripy, komiksy nebo kreslené blbůstky, něco co bys doporučil, co stojí za to?

Naprosto geniální je Ivan Brunetti, jehož knihy Schizo (1, 2 a 3) u nás vyšly s perfektním překladem, bohužel už nejsou k sehnání, ale něco málo je na internetu. Dál bych doporučil Daggsona, ten u nás taky vyšel, a je k sehnání. Boží je i ElectricRetard, kterej bohužel už nefunguje a byl děsně nenáviděnej.

 

Vymýšlíš si ty svoje frky úplně sám?

Jojo, asi 95% jsou vlastní nápady, zbytek pak od kámošů či od lidí z facebookový stránky.

 

 

Posílají ti lidi hodně tipů?

Kotel! Bohužel jen opravdu málo je použitelnejch. Někdy jsou to totální blbosti, někdy věci, co už jsem nakreslil a někdy třeba vtipy co už znám z dřívějška. Už mi prosím dál neposílejte "psí kusy", "z prdele klika" či "trhat kočičky", to fakt kreslit nebudu! No a sem tam někdo pošle opravdovou perlu, ze který jdu do kolen a smíchy smrkám rozkrokem.


A balíš na svoje frky nějaké dívky?

Balim. Holky i kluky - především z řad dětí. Mám kousek od bytu základní školu, před kterou často postávám a ukazuju svojí knížku frků dětem. Těm pak nutím ty nejzvrhlejší frky a posléze jim to naživo předvádim u sebe v bytě.