Deprese

Deprese Zdroj: Profimedia.cz

Dnes je prý nejhorší den v roce. Souhlasíte?

Zatímco většina Čechů si pod Modrým pondělím představí začátek velikonočního týdne, v Británii se ujal název Blue Monday v úplně jiné souvislosti. Jde o údajně nejhorší den roku, letos připadá právě na dnešek a vůbec nejlíp uděláte, když celý den prospíte.


Blue Monday je to totiž svátek deprese, zklamání z porušených novoročních předsevzetí, zimy, tmy a pracovního zápřahu. Prostě ten nejhorší den, jaký si člověk dovede představit.

 

Tedy jak pro koho. V Británii si ho oblíbili marketingoví manažeři, kteří v naději, že jim redaktoři s náladou pod psa skočí na špek a napíšou zprávu o tom, že je konečně nejlepší čas na detoxikaci organismu, pořízení hravého štěňátka z útulku nebo na výlet do teplých krajin.

 

A zaštiťují se přitom sedm let starou studií britského psychologa Cliffa Arnalla, který údajně přišel na rovnici, z níž se dá snadno odvodit nejkatastrofálnější den roku.

 

Vzal přitom v úvahu hned několik faktorů - počasí, povánoční zadluženost a schopnost splácet půjčky, čas, který uplynul od Vánoc a od porušení novoročních předsevzetí, motivovanost a potřebu akce. Své závěry ale neopřel o žádná data a neupřesnil, pro jaké země jeho předpověď platí. Serveru BBC tak nedalo ani moc práce, aby teorii vyvrátil a označil ji za mýtus.

 

Nám to ale i tak nedalo a připravili jsme pro vás malou anketu: