Steven Spielberg

Steven Spielberg Zdroj: Profimedia.cz

Argo
Argo
Argo
Lincoln
Lincoln
20
Fotogalerie

Zlaté glóby: Stevena Spielberga roznesl na kopytech režírující herec

Mrznoucí hvězdy si jubilejní, sedmdesáté Zlaté glóby okamžitě přejmenovaly na “chladné” (Colden Globes). Samotná soutěž, respektive hlavně její výsledky, však většinu z nich spíše rozhicovaly. Vítězili totiž převážně černí koně. K lítosti favorita Stevena Spielberga.

 

Po čtvrtečních oscarových nominacích to mohl čekat jenom málokdo: Spielberg, jehož film Lincoln má šanci získat hned dvanáct zlatých sošek, dokázal na Glóbech proměnit jen jednu nominaci ze sedmi. Za nejlepší herecký výkon v hlavní roli si Glóbus převzal Daniel Day-Lewis.

 

Ten prý přitom kolem partu prezidenta nerozhodně našlapoval dlouhé roky.  “Sedm let jsem byl přesvědčený, že pro takovou roli vůbec nejsem vhodný. Znesvětit postavu našeho největšího prezidenta, ještě to tak,” popisoval své váhání herec, jehož na scénu přišel podpořit i skutečný exprezdient Bill Clinton coby “kmotr” ambiciózního snímku.

 

 

 

Kategorie, kde se s Lincolnovým triumfem počítalo nejvíc, totiž nejlepší režie a nejlepší film-drama, ovšem opanoval zcela jiný, ve své podstatě spíš nenápadný snímek, drama o íránské krizi s rukojmími Argo. Jeho režisér, jako filmař stále ještě nedoceněný Ben Affleck, byl šťastný jako blecha, a to i přesto, že Americká akademie ho z boje o Oscara za režii zcela vynechala. “Nakonec je úplně jedno, jaký druh ceny dostanete, jsem hrdý na to, co mám,” hlásil do světa.

 

 

 

Hněvem spravedlivých tak místo něj zahořel aspoň jeho kolega George Clooney, další herec, jenž se prosadil i za kamerou. “Já jsem zklamaný za Bena. Jeho film je fenomenální a měl být nominovaný i za režii, nechápu, proč to Akademie neudělala. Naštěstí má pořád šanci v sedmi dalších kategoriích včetně nejlepšího filmu,” sděloval plamenně po ceremoniálu.

 

 

Ten velmi vtipně odmoderovaly herečky Tina Feyová a Amy Poehlerová, kolegyně z oblíbené parodické show Saturday Night Live, které tak po třech letech nahradily “problémového” Rickyho Gervaise. “Pokud jde o mučení, věřím dámě, jež strávila tři roky v manželství s (režisérem) Jamesem Cameronem," vtipkovala napříkald Poehlerová, když představovala thriller Kathryn Bigelowové popisující hon na Bin Ládina. Bigelowová za něj čelila kritice za údajnou obhajobu drsných mučících metod.

 

Anne Hathawayová, jež se dočkala Glóbu za svůj působivý výkon v muzikálu Bídníci, si zase od dvojice komiček vyslechla, že při zpěvu ústřední árie působila stejně zoufale a osaměle, jako když před lety uváděla Oscary s hercem Jamesem Frankem.

 

 

Tým Bídníků mimochodem představoval druhou nejšťastnější skupinu večera: film z dílny držitele loňského Oscara Toma Hoopera, který jej snímal atypicky bez tradičního použití playbacku, vybojoval cenu i pro představitele Jeana Valjeana, australského herce (a dalšího moderátora oscarového ceremoniálu) Hugha Jackmana a stal se i nejlepším filmem v kategorii komedie-muzikál. Šance má navíc i v oscarovém klání: s osmi nominacemi se řadí mezi nejúspěšnější tituly soutěže a patří i mezi favority cen BAFTA, dalších trofejí, jež už několikrát předznamenaly konečné oscarové skóre.

 

 

Když už jsem u těch srovnání: zajímavé je, že se v Glóbech neprosadil druhý černý kůň filmových soutěží, osobitá literární adaptace režiséra Arga Lee Pí a jeho život. Zmíněné BAFTy mu vynesly stejný počet nominací jako Bídníkům (devět) a v boji o Oscary obsadil dokonce hned druhé místo za Spielbergovým Lincolnem (11 nominací). Glóby mohl získat tři včetně toho pro Anga Lee, nakonec však bodovala “jen” hudba, jež pochází z dílny Mychaela Danna (mimo jiné dvorní spolupracovník provokatéra z Kanady Atoma Egoyana).

 

 

 

Zlaté glóby uděluje Asociace zahraničních novinářů působící v Hollywoodu. Považují se za druhé nejdůležitější filmové ceny po Oscarech a za důležitý ukazatel oscarových favoritů. Na rozdíl od Oscarů se na nich oceňuje i televizní produkce, kde se i letos výrazně prosadila produkce kanálu HBO.

 

Pod touto značkou vznikla například dvakrát oceněná komediální série Girls, která je vzhledem ke svému obsahu (hrdinkami jsou mladé Newyorčanky) označována za odvázanější a vulgárnější obdobu Sexu ve městě. Bodoval i televizní film Prezidentské volby líčící vstup Sarah Palinové do souboje o Bílý dům v roce 2008. Česká odnož HBO je také jedinou televizí, která všechny důležité ceremoniály (Zlaté glóby, BAFTA a Oscary) nabízí divákům v přímém přenosu či ze záznamu.

 

 

Mimo to se v televizní oblasti urodilo i další z mnoha překvapení: stálice Glóbů, seriál Mad Men, nejenže nebyl nominován v ostře sledované kategorii nejlepší televizní série-drama, ale neproměnil ani svou jedinou nominaci hereckou. Vavříny na poli dramatu sbíral špionážní seriál Homeland.

 

Výsledky cen BAFTA se dozvíme 10. února, oscarová soutěž vyvrcholí o čtrnáct dní později.

 

Favoriti a černí koně v kinech

Stěžejní snímky Zlatých glóbů i ty, které jsou zatím jenom nominované na hlavní zahraniční ceny (Oscar, BAFTA), můžeme vidět i v českých kinech. Některé se už budou hledat těžko, bez povšimnutí jimi prosvištěly před Vánoci, jiné se však na plátna dostávají právě v těchto dnech.

Argo (2 Zlaté glóby, 7 nominací na Oscara) - v kinech od 29.11. 2012, klubová kina

Pí a jeho život (11 nominací na Oscara) - premiéra 20.12. 2012, klubová kina a síť Cinema City

Bídníci (3 Zlaté glóby, 8 nominací na Oscara) - premiéra 3.1.

Nespoutaný Django (1 Zlatý glóbus, 5 nominací na Oscara) - premiéra 17.1.

Lincoln (1 Zlatý glóbus, 12 nominací na Oscara) - premiéra 24.1.

Láska (1 Zlatý glóbus, 5 nominací na Oscara) - premiéra 14.2.