Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz/ AFP PHOTO / TIME/"

Osobností roku podle časopisu Time je znovu Obama. A kdo jiný?

Jedna z nejsledovanějších mediálních anket na světě, Osobnost roku podle časopisu Time, má nového vítěze. Ale neviděli jsme ho už někde? No jasně, přece na obálce stejného časopisu před čtyřmi lety, tehdy ještě bez šedin a zamračeného pohledu.

 

Barack Obama se tak letos může radovat nejen z prodlouženého prezidentského mandátu, ale i z dvojnásobného titulu. Time se totiž až nápadně často opakuje. A titul Osobnost roku zíkávají dvakrát hlavně američní prezidenti - bez ohledu na stranickou příslušnost.

 

Na obálce se tak dvakrát objevil například Franklin D. Roosevelt (1934 a 1941) a Lyndon Johnson (jako tvůrce sociálních reforem v roce 1964 a lídr země poznamenané válkou ve Vietnamu v roce 1967). Time kupodivu dvojnásobně ocenil i dnes nenáviděného prezidenta Nixona, který dostal prostor na titulní straně v roce 1971 a podruhé o rok později s Henrym Kissingerem za chlazení diplomatických vášní ve studené válce.

 

Držitelem dvou titulů se stal také Ronald Reagan (1980 za pravicové směřování politiky USA a 1983 společně s nejvyšším představitelem SSSR Jurijem Andropovem), Bill Clinton (1992 a 1998) i George W. Bush (2000 a 2004).

 

V uplynulých dekádách ale Time dvakrát pamatoval i na osobnosti, jež neusedly v Bílém domě, například na generála George Marshalla (1943, 1947), muže desetiletí Michaila Gorbačova (1987 a 1989) nebo nejmenovaného amerického vojáka (1950 a 2003).

 

Proč si odnesl svůj čerstvý titul zrovna současný prezident a ne jeden z dalších kandidátů, třeba egyptský prezident Muhammad Mursí, šéf Applu Tim Cook nebo objevitelé Higgsova Bosonu? Předchozí odstavce napovídají, že to dostal za prosté znovuzvolení do funkce. Redaktoři z Time ale nabízejí hlubší vysvětlení.

 

"'Chápete, že jako prezident Spojených států disponujete mocí, která je v některých ohledech nadhodnocená,' říká Obama. 'Ale můžete udat směr.' Zasloužil si, že může udávat směr, a poučil se ze zkušenosti s řízením země. Po čtyřech nejobtížnějších letech v historii země jsou jeho šance, že odejde z úřadu jako velký Prezident, který byl schopen čelit krizi a vytvořit novou většinovou shodu, na dosah," stojí ve vysvětlujícím textu.

 

Jestli je to pravda, proč se tváříte tak smutně, pane prezidente?

 

Barack ObamaBarack Obama|Profimedia.cz/ AFP PHOTO / TIME/"