Aleš Holeček

Aleš Holeček Zdroj: Archív Microsoft

Bill Gates ještě občas v Microsoftu do něčeho klofne, říká Čech Aleš Holeček, šéf vývoje Windows

Někdy si říká, že právě teď je ten nejzajímavější moment, kdy se vyvíjejí zásadní technologie, které promění budoucnost. A jaké má štěstí, že u toho může být. Letos. Říkal si to i loni. Říká si to už dvacet let. A doufá, že si to ještě pár desítek let bude říkat. Je nejvýše postaveným Čechem ve firmě Microsoft a jmenuje se Aleš Holeček (42).

 

V devadesátých letech to bývala velká událost pro relativně málo lidí. Dnes je to malá událost pro ohromné množství lidí. O čem je řeč? O představení nové verze operačního systému Windows. Na světě tyto verze používá zhruba miliarda lidí. A teď, od podzimu, mají možnost používat osmičky – neboli novou verzi, která se od těch předešlých revolučně liší. Jinak vypadají už na první pohled, ale zásadně mění i to, jak uživatelům práci s počítači i mobilními zařízeními umožňují. Navíc mají nepostřehnutelnou, avšak výraznou českou stopu. Šéfem vývoje Windows je právě Aleš Holeček.


Zažil jste ještě v Microsoftu Billa Gatese?

Jo, chodili jsme k němu na porady.

 

Jaký byl jako šéf?

Z mého pohledu úžasný. On i jako šéf zůstal stále vývojářem. Mluvil naším jazykem, dokázal se během chvíle dostat ze strategické debaty až na diskusi o jednotlivých řádcích napsaného programu. Když k němu někdo přišel nepřipravený, tak často odcházel s pocitem, že je naprostý blbec.

 

To se stalo i vám?

Naštěstí ne.

 

Mnozí říkají, že neměl z vedení Microsoftu odcházet. Souhlasíte?

Teď má určitě pocit, že dělá něco, co má jaksi širší smysl. On přišel s tím filozofickým názorem, že kapitalismus má lidský rozměr a že nabízí řešení základních problémů. Nechci mluvit za něj, ale takový jsem z něj měl pocit. On chce pomáhat problémy řešit. A nepochybně dospěl k tomu, že ve své nadaci k tomu bude mít víc příležitostí, než kdyby zůstal v Microsoftu. I když i tam se o to snažil. Dám příklad. Bill přišel s nápadem, že si každý zaměstnanec může vybrat nějakou dobročinnou věc, na kterou chce přispět. Třeba řeknete: „Moje děcka chodí do školy, která potřebuje novou tělocvičnu. Dám na ni tisíc dolarů.“ A Microsoft tu sumu zdvojnásobí, protože na tutéž věc daruje stejnou částku.

 

Na co jste přispěl vy?

Toho bylo víc. Například jedné organizaci, která se stará o bezdomovce. Nebo škole pro děti s Downovým syndromem, kde pracuje moje americká švagrová. Ale to není důležité. Ten program funguje už dvacet let a letos jsme docílili, že celková darovaná suma dosáhla miliardy dolarů. Miliardy! Gates těmhle věcem hrozně věří a v určitý moment měl asi pocit, že s nadací dokáže víc.

 

Objevuje se někdy v Microsoftu?

Zasedá v dozorčí radě. Sem tam se ve firmě objeví, někdy do něčeho jakoby klofne.

 

Ale o programech už asi nediskutuje.

Myslím, že většinu času chce věnovat nadaci.

 

Jaký je Steve Ballmer, současný šéf Microsoftu? Oba jsou asi hodně odlišní.

On je jiný typ než Bill Gates, je víc zaměřený na byznys než na programování. Mám ho rád. Vím, že jsou na něj nejednotné názory, ale mně se líbí jeho charisma a vášnivost.

 

Microsoft se někdy popisuje jako jedna z firem, které už mají zenit za sebou. Umírající dinosaurus. Jak na to reagujete?

Beru si to osobně. Jak jinak! Nepřišel jsem pracovat do firmy, která je B-tým. Takže s tím naprosto nesouhlasím. Microsoft vyvíjí fantastické věci a má ty nejlepší šance přinášet do našeho průmyslu zásadní inovace. Vím, že se to těžko vysvětluje lidem, kteří jsou přesvědčeni o opaku. Ale já znám Microsoft zevnitř a říkám jim: „Uvidíte!“

 

Rozhovor s Alešem Holečkem najdete v Reflexu č. 49/2012, který vyšel 6. prosince.