David Rath

David Rath Zdroj: David Neff / MAFRA / Profimedia

Česko hledá Davida Ratha. Je z něj internetový skokan roku

David Rath si zrovna dnes nemůže stěžovat na malý zájem veřejnosti. Policie uzavřela po sedmi měsících od momentu, kdy byl zatčen s krabicí od vína, vyšetřování jeho případu a chystá se obžaloba. A co víc, Rath se stal zároveň skokanem roku mezi nejvyhledávanějšími osobnostmi na českém Googlu.


Google zveřejňuje statistiky vyhledávání na pravidelném prosincovém setkání s novináři Google Zeitgeist (duch doby). Doba se skutečně mění a zdá se, že český internet za poslední rok zlidověl.

 

“Je zajímavé, že zatímco před pár lety obsahoval žebříček skokanů převážně nové technologie, které hledali pokročilí uživatelé, v průběhu posledních let se trendy v nejvyhledávanějších dotazech změnily. Přibylo totiž mnohem více běžných uživatelů,” vysvětluje PR manažerka českého Googlu Janka Zichová.

 

Proto nepřekvapí, že se letos mezi nejvyhledávanějšími výrazy objevují jména pseudocelebrity Ornelly Štikové a sličné moderátorky ČT Anety Savarové, názvy televizních reality show show Hotel Paradise, Farma a HlasČesko Slovenska nebo bulvárních deníků Blesk a Aha.

 

 

Český web už prostě není uzavřený vesmír. Dokazuje to i zvýšený zájem o politiku (výraz "volby 2012" se letos probojoval do desítky nejčastěji googlovaných trendujících hesel) a zvlášť o prezidentské volby.

 

Právě jména prezidentských kandidátů obsadily téměř všechny příčky v žebříčku nejhledanějších politiků, v čele s potetovaným umělcem Vladimírem Franzem, který má na internetu a sociálních sítích silnou fanouškovskou základnu:



Nejhledanější politici ve Vyhledávači Google v Česku za rok 2012


1. Vladimír Franz
2. David Rath
3. Václav Klaus
4. Tomio Okamura
5. Karolína Peake
6. Vladimír Dlouhý
7. Jan Fisher
8. Miloš Zeman
9. Karel Schwarzenberg
10. Kristýna Kočí

A pak že jsme národ, který řeší politiku jen v hospodách nebo duševních žumpách webových diskuzí.