Rally

Rally Zdroj: profimedia.cz

Tragédie na rallye: Kdyby dívky nestály v zakázaném prostoru, mohly žít

Když je prostor na závodech automobilů označen jako zakázaný, znamená to, že se v něm kromě závodníků nikdo nesmí pohybovat. Kdo tento zákaz poruší, bohužel nese následky a může za svoji nekázeň zaplatit i nejvyšší daň.

To, co se stalo na rallye v Lopeníku, je bezesporu velkou tragédií. Nešťastná smrt čtyř mladých dívek, do nichž vrazilo závodící auto, vrhla na celý podnik rallye velký stín, a jak se dalo předpokládat, média uspořádala hon na čarodějnice a některé osobnosti si na patetických komentářích oné události nahánějí popularitu.

 

Vinu všichni automaticky přisuzují organizátorům rallye a posádce auta, které dívky usmrtilo. Fakt, že se jednalo o nešťastnou souhru několika okolností a diváckou nekázeň, nikdo v potaz nebere. Presumpce neviny najednou přestala existovat a řidič závodního vozu Michael Bartončík je označován za vraha.

 

Co se ale na celou věc podívat i z opačné strany? Prostor k vyjádření by totiž měli dostat i ti, kteří rallye rozumějí, roky se jí účastní — ať už jako diváci, nebo jako pořadatelé — a vědí, jak organizace takových závodů probíhá.

 

„Jeden z problémů rallye je, že když už organizátor závodu, případně tiskový mluvčí Federace automobilového sportu vydá zprávu nezkreslenou bulvárem, šíří se pouze po odborných serverech věnovaných automobilovému sportu a do povědomí veřejnosti se tak nedostane,“ myslí si o celém mediálním kolotoči Ondřej Zeman, akreditovaný fotograf rallye, který se účastní závodů v pozici diváka nebo fotografa už 16 let. A to nejen v Česku, ale i v zahraničí.

 

Na celou událost na Facebooku samozřejmě reagoval i Tomio Okamura, jenž nevynechá příležitost k tomu, břitce okomentovat vše, co je v naší krásné zemi podle něj špatně. Organizátoři jsou amatéři a auta nejsou technicky v pořádku.

 

Okamura na FacebookuOkamura na Facebooku|Facebook.com

 

„Úsměvné na tom však je, že přesně před rokem, když se ta soutěž jela, snažil se Okamura protlačit na startovní rampu, aby se zviditelnil i pro rallye fanoušky,“ říká k tomu Ondřej. Zřejmě proto zlínský senátor svůj status později smazal.

 

Co se týká kvality organizace, na kterou mají nyní všichni tendenci svádět vinu, ta je podle Ondřeje zcela v pořádku a ve srovnání se světem dokonce nadstandardní. „Bez váhání můžu říct, že co se týče zabezpečení pro diváky, Česko patří k absolutní špičce. Nemyslím si, že by naši organizátoři byli laxní, spíš je to o přístupu diváka.“

 

Nedá se samozřejmě říct, že lidé stojící ve vyhrazených prostorách mají stoprocentní jistotu, že se jim při závodech nic nestane, ale riziko je minimální. „Člověka může přejet auto i před supermarketem, je důležité mít se na pozoru, zvlášť když jdu na automobilové závody, kde se dá čekat, že auta budou jezdit rychle. Pokud vím, tak se ještě nestalo, že by na české rallye zemřel někdo, kdo na rallye nebyl. Všichni, co tragicky zahynuli, byli na rallye jako diváci. Žádného zahrádkáře, co si ryl v záhonku, ještě auto nezajelo, vždy šlo o návštěvníka, jenž přišel se záměrem sledovat rallye. A když jdu sledovat něco, o čem nic nevím, tak se musím řídit nařízeními.“

 

 

Ondřejova slova možná zní drsně, ale faktem je, a v podstatě se to neuvádí, že inkriminované auto po celou dobu havárie neopustilo prostor, který byl vyznačen jako zakázaný. Výkřiky typu „Zakažte rallye“ jsou na stejné úrovni, jako kdyby lidé požadovali zákaz vlaků poté, co vlak někoho přejel. „Pokud se lidem nelíbí, že se v jejich obci rallye jezdí, mohou s tím něco dělat. Závody schvaluje zastupitelstvo, jež si občané sami volí,“ vysvětluje Ondřej.

 

Statistiky o úmrtí diváků na závodech aut vyznívají děsivě a média je nyní velice často opakují. Jenže i statistiky se dají docela jednoduše zkreslit. „Smutné je, že se do toho počítají například i zástavy srdce, a především různé soutěže, které ani do okruhu rallye nepatří – úmrtí na závodech do vrchu, na závodech veteránů a podobně. To s rallye nemá nic společného,“ říká k tomu Ondřej.

 

Dojem veřejnosti, že závody rallye jsou sraz tupých nezodpovědných amatérů, kteří jezdí jako blázni, kde chtějí, navíc podporují vyjádření známých osobností, jako je již zmiňovaný Okamura nebo hudebník Michal Horáček. „Hoši z rallye, jděte s těmi svými zábavami, které nezvládáte a za které nevinní platí krvavou daň, už do prdele!“ napsal na Facebook.

 

Je samozřejmě těžké a nepopulární přiznat, že chyba byla jinde než na straně jezdců a pořadatelů závodu. „Tady někdo porušil jasně stanovená pravidla a bohužel za to zaplatil tu nejvyšší daň. Je to obrovská tragédie, mrzí to všechny, co mají s rallye něco společného, nikdo se nesnaží ze sebe shodit vinu na někoho jiného,“ objasňuje Ondřej.

 

S tím, že se ve světle tragédie další dva závody rallye zrušily, souhlasí jen částečně. „Z jednoho pohledu si myslím, že se to rušit nemělo, protože celá rallye jako taková vlastně nijak nepochybila a tímto gestem dává za pravdu médiím. Na druhou stranu, rallye je teď vnímána veřejností velmi negativně, a když si dá na nějaký čas pauzu, může to prospět.“