Katie Melua

Katie Melua Zdroj: Profimedia.cz

Katie Melua
Katie Melua
Katie Melua
Katie Melua
Katie Melua
8
Fotogalerie

Katie Melua: Nejskromnější britská zpěvačka

V pouhých 22 letech se stala nejprodávanější britskou zpěvačkou. Předtím utekla z válkou zničené Gruzie do válkou zničeného Belfastu. Nyní je jednou z nejbohatších britských umělkyň pod třicet. Tomu se říká story ...

Katie Melua je veselá, byť trochu unavená. Je v obytném autobusu, s nímž právě objíždí Evropu. Momentálně je její zastávkou Německo. „Miluju koncertování, byť je to trochu dlouhé. Ale nic mě nebaví tolik jako koncerty,“ tvrdí Katie mírně unaveně.

 

Její příběh je pohádkový – narodila se v Gruzii, odkud s rodiči v roce 1993 utekla před občanskou válkou do Severního Irska. Nebyl to úplně ideální výběr, protože v Belfastu právě v tu dobu další občanská válka mezi místními katolíky a protestanty právě probíhala. „Ale bylo to pro mě neuvěřitelné. Jako vstup do jiného světa. Poprvé v životě jsem se třeba mohla vykoupat nebo chodit do školy,“ říká Katie, která si pobyt v Belfastu nemohla vynachválit. Přesto se později přesunula do Londýna, kde záhy objevili její hudební talent.

 

Vydala pět alb za 10 let a dnes je považována za nejlepší britskou písničkářku a společně s Adele nejlepší hlas současného ženského popu. Vedle toho je jednou z nejprodávanějších britských zpěvaček. A navíc je multimilionářka.

 

 

Kouzlo její hudby je podle ní především v tom, jak k hudbě přistupuje. „Většina hudebníků začíná při skládání hudby rytmem. Já ne, mám vždycky nejdřív slova, jež si hraju do zvuku kytary nebo piana.“ Sama sebe přitom charakterizuje jako „emocionální, veselou, přemýšlivou, zábavnou a upřímnou“, přičemž ne vždy to tak na první pohled vypadá.

 

 

„Lidé si myslí, že jsem jemná holka. Pak je zmate, že udělám skladbu, která se jmenuje ,Chci tě zabít‘. Ale já jsem jemná dívka. Jen to vždycky ze slov mých písní není znát,“ směje se Katie.

 

Její koncert 7. listopadu v pražském Kongresovém centru by mohl být fantastickým zážitek.

 

Vstupenky na vystoupení Katie Meluy můžete zakoupit na portálu iVstupenky.cz.